Blockaden fortsätter – tills bönderna är nöjda

Publicerad 2024-01-26

Frankrikes regering har fått ett ultimatum.

Om de inte gör bönderna nöjda kommer ”gödselprotesterna” till Paris.

Vid 14-tiden började traktorer blockera vägarna in till huvudstaden.

Under fredagsmorgonen och tidigare i veckan har flera stora motorvägar blockerats av jordbruksfordon i Frankrike. I morse stängdes två stora motorvägar av på totalt 400 kilometer.

Under eftermiddagen träffade Frankrikes premiärminister Gabriel Attal bönder på en gård i södra Frankrike för att ge svar på de protester som genomförts av landets bönder de senaste dagarna.

– Jag har fattat ett mycket tydligt beslut, att drastiskt förenkla våra förfaranden, och, när det är nödvändigt, våra standarder, när det inte är meningsfulla, säger Attal till bönderna.

Han tillkännager tio ”omedelbara förenklingsåtgärder” och ”en månad av förenkling” som börjar i slutet av februari, enligt Le Monde. Han hänvisar till exempel till ”rensningen” av vattendrag för jordbruk och tidsfristerna för överklaganden av jordbruksprojekt.

Lantbruksförbunden har tidigare under dagen meddelat att de inte kommer att häva blockeringarna om regeringens tillkännagivanden inte motsvarar deras förväntningar.

Om Attals tillkännagivanden är tillräckligt för bönderna är inte fastställt. Däremot har fackförbundet FNSEA tidigare skickat en lista på 140 krav till regeringen, som bland annat inkluderade ett fast minimipris på deras produkter.

En figur som föreställer en hängd bonde vid en vägtull söder om Paris.

Några av protest-handlingarna de senaste dagarna har varit att dumpa gödsel nära entrén till en flygplats och framför en myndighetsbyggnad i Nice. Under torsdagen dumpades gödsel på tågspår, och man har även dumpat gödsel inne på McDonaldsrestauranger.

Under lördagen planerar även bönder att klä av sig nakna på halmbalar i en stad i västra Frankrike.

– Vi vill visa en väldigt stark bild. Det är det jordbruket handlar om i dag, vi lämnas blottade, säger bonden Natacha Guillement till BFM TV.

Bakgrunden till protesterna är att bland annat missnöje kring höga skatter på drivmedel, låga löner och allför långtgående klimatåtgärder.

I början av protesterna dödades en 35-årig bonde och en 12-årig flicka efter att på ha blivit påkörda vid en jordbruksbarrikad. Flickans pappa skadades allvarligt. Åklagarmyndigheten konstaterar att händelsen inte var avsiktlig.

”Gödselprotesterna” blockerar en motorväg till Paris.

Följ ämnen i artikeln