En hisnande uppväxtskildring och en hyllning till en död storebror

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2017-08-17

Tobias Forge är tills alldeles nyss den hemlige frontfiguren i hårdrocksbandet Ghost.
Hans sommarprogram är en smått hisnande uppväxtskildring och en hyllning till en död storebror. 
Men det mest spännande är nog det som aldrig sägs. 

Det maskerade bandet Ghost har under de senaste sju åren blivit ett av Sveriges största metal-band, med låttexter och utstyrelser som flörtar friskt med den satanism som en del hårdrockare blev så förknippade med under 80-talet.
Sångaren och låtskrivaren Tobias Forge frilägger rötterna till bandets musikaliska uttryck, genom en vandring genom barndomens kalla kriget-vibbar, skräckfilmerna han fick se redan som liten och den 13 år äldre brodern, idolen, och hans stora intresse för punk och hårdrock.

Och rösten brister flera gånger för Tobias när han berättar om hur brodern dör av ett medfött hjärtfel 41 år gammal. Som av en märklig slump är det samma kväll som han själv får sitt stora genombrott med Ghost-projektet på sajten Myspace, efter ett årtionde av harvande med okända band, tillfälliga jobb och arbetslöshet. 
Jag måste säga att jag tycker Tobias Forges resonemang och berättelser är både intressanta och eftertänksamma, ganska långt från det mer pastisch-artade alter egot i gruppen Ghost.

Men frågan är om inte det mest intrikata är det som aldrig tas upp i programmet.

För de övriga maskerade bandmedlemmarna stämde i våras Tobias Forge för att inte ha fått tillräcklig del av bandets inkomster. Inte bara det, de avslöjade dessutom hans riktiga identitet, vilken tills dess varit hemlig.

De anklagade dessutom honom för att vilja låsa dem i ”slavkontrakt”.

Tobias Forge svarade med att sparka samtliga medlemmar och hyra in helt andra musiker. 

Nu ska allt upp i rätten, efter vad jag förstår.

Men om denna härva får vi inte veta någonting, i ett annars rätt sympatiskt sommarprogram.

ANNONS