Återkallar matlådor för pensionärer – kan innehålla listeria

Publicerad 2022-10-15

Matleverantören Sodexo återkallar tusentals matlådor.

Anledningen är att man upptäckt bakterien listeria i maten som levereras till pensionärer.

– Eftersom det kan vara värre för äldre att få i sig listeria valde vi att återkalla maten som en försiktighetsåtgärd, säger Michael Jonsson, affärsområdeschef stora produktionskök vid Sodexo.

Under onsdagen fick matleverantören Sodexo indikationer på att bakterien listeria hittats i mat som lagats i ett av Sodexos storkök.

Efter att ha gjort egna provtagningar valde företaget att återkalla 3 700 matlådor som gått ut till pensionärer i Sverige, något som Expressen var först med att rapportera.

– Vi utför rutinmässiga provtagningar både i köken och i maten. Vi fick en indikation på listeria och eftersom vi också skickar ut mat till pensionärer kunde vi inte känna oss säkra med att bakterien inte fanns i maten. Då valde vi att göra så här som en säkerhetsåtgärd, säger Michael Jonsson, affärsområdeschef stora produktionskök vid Sodexo.

”Värre för äldre”

Företagets rekommendationer är att maten ska värmas till 72 grader så att eventuella listeriabakterier dör.

– Den finns ju naturligt runt oss och i livsmedel. Värmer man upp den så dör den. Men eftersom det kan vara värre för äldre att få i sig listeria valde vi att återkalla maten som en försiktighetsåtgärd, säger Michael Jonsson.

Återkallelsen genomfördes i fredags, två dagar efter att de förhöjda halterna bakterien upptäckts.

– Enligt våra egna rutiner gjorde vi egna analyser och provtagningar för att utreda om de förhöjda halterna var isolerade till de matlådor som testades eller om bakterien fanns i miljön, säger han.

Följ ämnen i artikeln