SD och KD efter Kalla faktas bidragsgranskning: ”Falskt narrativ” och ”hårt klippt”

Publicerad 2022-10-25

Efter Kalla faktas granskning av partiernas hantering av anonyma donationer har fem partier nu lämnat förklaringar till Kammarkollegiet.

Där anklagar både SD och KD Kalla fakta för hårdklippning och för att måla upp falska narrativ.

– Det är egentligen ganska absurt att påstå det, säger Emil Hellerud, reporter på Kalla fakta.

I augusti avslöjade Kalla fakta hur fem riksdagspartier försökte erbjuda möjligheter för donatorer att kringgå lagen för bidrag.

Vänsterpartiet anmälde Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna till Kammarkollegiet vars avdelning för partiinsyn granskar partiers finansiering.

Dit har nu de fem partierna på myndighetens begäran inkommit med skrivelser om Kalla faktas granskning och partiernas rutiner kring dokumentation av bidrag.

Flera av partierna lägger sig platt och erkänner att deras företrädare handlat fel. Men inte alla.

Kristdemokraterna försvarar sig i stället och menar att granskningen inte ger en rättvisande bild.

”Inslaget i Kalla fakta är hårt klippt för att passa intentionen med granskningen”, skriver partiets ekonomichef Robert Lisborg i sin skrivelse.

KD:s partiledare Ebba Busch.

”Var en information”

I Kalla faktas program syns hur Lisborg tillsammans med partisekreterare och nytillträdde landsbygdsministern Peter Kullgren erbjuder reportern, som utgör sig vara affärsman, ett upplägg för att säkra hemliga bidrag på en halv miljon kronor.

Peter Kullgen lovar att bidragsgivaren ska kunna vara hemlig och Robert Lisborg ger ett förslag:

”I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag i fyra år liksom utan att det över huvud taget finns någon redovisning för det”, säger han i Kalla fakta.

I skrivelsen menar KD att de misstolkats.

”Det var inte ett förslag till givaren utan en information om vad vi anser behöver ändras i regelverket.”

Även Sverigedemokraterna är kritiska mot Kalla fakta.

I programmet hörs dock ekonomichefen Lena-Karin Lifvenhjelm nämna ett tidigare upplägg där bidragsgivare för att behålla anonymitet genom att skänka pengar genom en vän eller släkting.

– Vad man då hade som en idé eller en lösning var en person som kan tänka sig vara skyltfönster och säger ”om ni ger mig pengarna så är jag personen som donerar”, säger Lifvenhjelm till Kalla fakta.

Partiet har fått en texttranskribering av telefonsamtalet mellan Lena-Karin Lifvenhjelm och Kalla faktas utsända ”affärsman”.

”Transkriberingen tydliggör bortom tvivel att Kalla faktas narrativ inte överensstämmer med det verkliga händelseförloppet. Bilden som målas upp i programmet är resultatet av ett redaktionellt beslut att endast publicera delar av ett längre citat”, skriver Sverigedemokraterna i sitt yttrande.

”Partiet har i samtal med Kalla fakta varken uppmanat eller föreslagit några alternativa lösningar i syfte att kringgå lagen om partiers finansiering”, fortsätter SD.

– Jag tycker det är ganska uppenbart för alla som hört de delarna av telefonsamtalet att hon diskuterar ett möjligt sätt för givaren att kringgå lagstiftningen, säger Kalla faktas reporter Emil Hellerud.

Han fortsätter:

– Det är klart att vi inte publicerat hela samtalet. Jag tror totalt att vi ringde 44 olika samtal i granskningen, vi är tvungna att välja ut de delar som är mest relevanta.

Enligt reportern har de fem utpekade partierna presenterat eller föreslagit sätt för ”affärsmannen” att kringgå lagstiftningen.

Att SD och KD väljer att skylla på klippningen ger han inte mycket för.

– Om de vill hitta sätt att försöka flytta fokus från vad de faktiskt säger så får de göra det. Men det är egentligen absurt att påstå att de inte föreslagit sätt att runda lagstiftningen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Gunnar Strömmer: ”Gjorde fel”

Socialdemokraterna och Liberalerna agerade direkt efter granskningen i somras och S sparkade sin ekonomichef medan en ansvarig L-politiker fick lämna sin tjänst.

Moderaternas dåvarande partisekreterare, nytillträdde justitieministern Gunnar Strömmer hamnade också i blickfånget i Kalla faktas granskning.

– Det finns en möjlighet att ge, att vara med och delfinansiera med 350 000 kanske, till en verksamhet som inte är knuten till oss på det sättet, men som ändå gör väldigt stor nytta för oss, sa han till Kalla faktas reporter.

Ett uttalande han i efterhand ångrat:

– Jag tycker det var fel att prata med givaren på det här sättet.

Kalla fakta: Även av dig?

– Även av mig.

Om Kammarkollegiets utredning visar att partierna redovisat bidrag felaktigt kan de få betala en särskild avgift.