Kina uppges ha dödat ett dussintal CIA-agenter

Uppdaterad 2017-05-22 | Publicerad 2017-05-21

Kina uppges ha slagit ned ordentligt på USA:s spioneri i landet.

Så många som ett dussintal amerikanska spionkällor ska ha dödats och ytterligare ett antal ska ha fängslats.

Det uppger ett stort antal underrättelsekällor för New York Times.

Ett dussintal amerikanske spionkällor ska ha dödats och fler ska ha fängslat.

Kina ska för sju år sedan ha inlett ett arbete med att systematiskt klä av USA:s hemliga källor i landet. Mellan 2010 och 2012 ska de satt en stor del av deras spionverksamhet i landet ur spel.

Mellan 18 och 20 personer ska ha dödats eller fängslats.

Det är en av de värsta motgångarna för amerikansk underrättelseverksamhet på flera decennier, uppger tio av varandra oberoende tjänstemannakällor för New York Times.

Sköts ihjäl framför kollegorna

En av källorna ska ha skjutits ihjäl framför sina kollegor utanför en regeringsbyggnad, enligt tre källor. De menar att det var ett tydligt kinesiskt budskap till Washington.

USA ska 2010 ha byggt upp ett omfattande nätverk i Kina. Deras källor ska ha sträckt sig långt in i de kinesiska myndigheterna och de uppges ha levererat information av väldigt hög kvalitet. Flera av kontakterna var kinesiska medborgare som hade tröttnat på korruptionen i hemlandet.

Men i början av 2011 sinade flödet av information. Källorna försvann. Det var då FBI och CIA inledde operation ”Honey badger” för att utreda vad som pågick – och för att leta reda på eventuella mullvadar i de egna leden.

Utredde alla anställda

De granskade alla anställda vid den amerikanska ambassaden i Peking, utan resultat. De trodde också att kineserna hade lyckats knäcka krypteringen av all kommunikation med källorna. Det har också undersökts om det kan finnas förrädare inom CIA.

Vad de hittade var tveksamheter kring en tidigare CIA-medarbetare som arbetat i Kina, men de hittade inte tillräckligt mycket bevis för att fälla denne.

Framför allt misstänker man att CIA-agenterna blivit för slappa i sina rutiner. Enligt Times källor har det hänt att agenterna träffat sina uppgiftslämnare på samma restauranger flera gånger. Då ska matborden ha varit buggade, medan servitörerna var kinesiska spioner.

2013 slog CIA fast att Kina inte längre skulle kunna identifiera deras hemliga källor och hävdade att de börjat bygga upp sitt nätverk igen. Men hur Kina lyckades komma åt deras hemliga källor bara några år tidigare är ännu oklart.

Följ ämnen i artikeln