Åtal väntas mot ex-Obamarådgivare

avTT

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Den tidigare rådgivaren till president Barack Obama, advokaten och demokraten Gregory Craig.

President Barack Obamas tidigare juridiske rådgivare Gregory Craig kommer att åtalas i ett fall som har koppling till den så kallade Rysslandsutredningen, uppger Craigs advokater enligt medier.

Demokraten och advokaten Craig blir den förste att åtalas efter att den särskilde åklagaren Robert Mueller färdigställde sin rapport om rysk påverkan på valrörelsen 2016. Han är också den förste högt uppsatte demokraten att åtalas, skriver tidningen The New York Times.

Fallet rör Craigs arbete för den tidigare proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj. Uppdraget ska ha haft koppling till Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, som redan dömts till fängelse. Craig ska bland annat ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent och inte lämnat den information som lagen kräver om sådant lobbyingarbete.

Craigs advokater beskriver fallet som tunt. De hävdar att deras klient inte arbetade direkt för den ukrainska regeringen och därför inte var tvungen att registrera sig.

Tidigare i karriären har Craig jobbat för advokatbyråer i Washington DC samt för president Bill Clinton, den dåvarande utrikesministern Madeleine Albright och den nu avlidne senatorn Ted Kennedy.

ARTIKELN HANDLAR OM