Risk att äldre inte klarar intensivvård

Läkaren: Faran är att de får en svårare sjukdom

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Intensivvård kräver mycket av sjukhuspersonal – men även av patienterna.

Det är en resurskrävande vårdform som innebär både risker och utmaningar – inte minst för de äldre.

– Man bör inte sträcka sig hur långt som helst i alla lägen. Det är inte rimligt, säger Kai Knudsen, docent och anestesiläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

För svårt sjuka patienter kan insatserna i intensivvården orsaka komplikationer.

Sjukhus runt om i landet utökar sina intensivvårdsplatser för att ta emot patienter som insjuknat i covid-19.

Intensivvård är en av de mest resurskrävande formerna av sjukvård. Vårdplatserna är skapade för patienter när grundläggande funktioner, som andning eller blodcirkulation, sviktar. Med intensivvård har patienten störst chans att överleva.

Tuff behandling

På intensivvårdsavdelningarna finns avancerad medicinteknisk utrustning, exempelvis respirator som patienten är kopplad till. Detta kan vara väldigt påfrestande och därför begränsas insatserna beroende på patienten, enligt anestesiläkaren Kai Knudsen.

– På intensivvården hamnar man när man är livshotande sjuk. Det kan vara det ena eller andra organsystemet. Ofta är det många organsystem som kollapsar. Man hamnar där när man behöver understöd för njurarna, hjärtat eller lungorna – som vid svåra lunginflammationer. Det gäller ju för coronapandemin.

Johnny Hillgren är ordförande i Svenska intensivvårdsregistret och verksamhetschef för intensivvården i Region Gävleborg. Även han menar att alla patienter inte gagnas av den avancerade vården.

”Väldigt känsliga”

– Intensivvård är en lösning för väldigt många patienter men inte för alla. Det är viktigt att vi lägger de här intensivvårdsresurserna på dem som har nytta av det, säger Johnny Hillgren.

– Det finns alltid risker med de intensivvårdsinsatser vi gör, speciellt när man är svårt sjuk. Det är ju väldigt invasivt, vi lägger patienterna i respirator och lägger in kanyler i stora kärl.

”En av de vanligare komplikationerna är att man får nya infektioner när man ligger i respirator”, säger Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret och verksamhetschef för intensivvården i Region Gävleborg.

För svårt sjuka patienter kan insatserna i intensivvården även vålla komplikationer, säger Johnny Hillgren.

– Det här är patienter som är väldigt känsliga för komplikationer. En av de vanligare är att man får nya infektioner när man ligger i respirator. Om man har en virusinfektion i lungorna som kan ge en lunginflammation så blir det en inflammationskaskad i hela kroppen. Kroppen reagerar massivt och det kan göra att man får reaktioner på andra organsystem än lungorna.

Större chans för yngre

Ser man att en patient har dåliga chanser att komma igenom intensivvården
ska personen därför inte utsättas för det, menar Johnny Hillgren.

– Om man tittar på grupper är det så att ju äldre du är eller ju sjukare du är desto större risk att du får en svårare sjukdom. Återhämtningschanserna är mycket större om man är frisk i utgångsläget och ju yngre man är.