Libanesiska demonstranter: ”Krig mot regeringen”

Uppdaterad 2019-10-22 | Publicerad 2019-10-21

BEIRUT/STOCKHOLM. Efter fem dagars massprotester har Libanons regering lanserat ett reformpaket.

Men demonstranterna vill ha mer.

– Det här är ett krig mot regeringen, säger Hanady Gerges, en av demonstranterna.

Tusentals människor började samlas i Beirut och andra städer runtom i Libanon redan tidigt under måndagen för en femte dag med massdemonstrationer. Demonstranterna på Riad Al Solh-torget, som varit epicentrum för de senaste dagarnas protester, viftade med den libanesiska flaggan och höll upp skyltar med regeringskritik.

Under söndagen gick över en miljon libaneser, en fjärdedel av landets befolkning, ut på gatorna för att demonstrera. Vännerna Fadi, Hanady och Nadim satte upp ett tält på torget som de sov i under natten.

De kräver alla att regeringen ska avgå och säger att landets politiker under lång tid har stulit folkets skattepengar.

– Det här är ett krig mot regeringen, som är symbolen för korruptionen i det här landet. Vi står enade upp emot den, säger Hanady Gerges.

Hon berättar att hon studerat länge men har haft stora svårigheter att hitta ett jobb. Hon och vännerna i tältet har alla planer på att lämna Libanon.

– Vi kan inte ens hitta ett jobb med en minimilön. Och får du ett jobb med en minimilön har du inte ens råd att betala hyran. Politikerna har stulit alla våra pengar, säger Fadi Zeineddine.

Fredlig folkfest

När protesterna inleddes handlade de om att regeringen ville höja skatten, bland annat på sociala medier-appen Whatsapp, för att genom reformer få loss ett hjälppaket på 11,6 miljarder dollar i internationella lån. Efter protesterna har förslaget om en ”Whatsapp-skatt” skrotats, och därefter har demonstranternas krav breddats. Nu vill många att regeringen avgår.

Till en början var protesterna våldsamma, och flera fall av konfrontationer mellan polis och demonstranter rapporterades. Men under helgen har proteströrelsen allt mer börjat likna en fredlig folkfest. På Riad Al Solh-torget spelades på måndagen hög musik, människor dansade och vissa hade satt upp uppblåsbara pooler som de svalkade sig i. Under helgen syntes flera kärlekspar fria till varandra i folkmassan, och bröllopspar tog bilder med demonstranter i bakgrunden.

– Vi är här enade, som ett folk, det spelar ingen roll vilken religion du har eller vilket politiskt parti du stöttar. Vi är här för att säga: “nu räcker det”, till alla politiker som styr det här landet, säger demonstranten Ali Houjeiry.

Under måndagseftermiddagen presenterade Libanons regering ett omfattande reformpaket som svar på protesterna.

Bland annat ska ministrar och parlamentsledamöter nu få halverad lön, privata banker och libanesiska centralbanken ska bidra med 3,4 miljarder dollar till statsbudgeten och landets telekomsektor ska privatiseras. Reformerna ska sänka underskottet i nästa års statsbudget till 0,6 procent av bruttonationalprodukten, skriver libanesiska tidningen Daily Star.

”Skydda era fredliga önskemål”

Libanon har i dag en statsskuld på 150 procent av bruttonationalprodukten, den tredje högsta i världen.

– Besluten som vi tagit kanske inte uppfyller era krav, men de uppfyller det jag önskat. Jag tillåter inte någon att skrämma er, det är regeringens uppgift att skydda era fredliga önskemål. De (reformerna) är inte ett sätt att säga att ni ska sluta visa er ilska. Det beslutet är upp till er, sa premiärministern Saad al-Hariri i ett tv-sänt tal, och tillade att reformpaketet var ett direktresultat av demonstrationerna som ”skakat om de politiska partierna”.

Men många av demonstranterna fortsätter sin protest, och hoppas att regeringen ska lämna ifrån sig makten. Människor som Aftonbladet pratar med i Beirut är stolta över de senaste dagarnas fredliga protester, men flera är också oroliga för vad som kommer att hända om regeringen inte går demonstranternas vilja till mötes.

– Om de inte avgår kommer protesterna att fortsätta. Och till slut tror jag att politiska partier kommer att försöka stoppa protesterna med våld, tills ingen vågar gå ut på gatan längre, säger Alice Chlouk.

Fadi Zeineddine säger att det finns mycket med Libanon som han inte tycker om.

– Men de senaste dagarna har jag varit stolt över mitt land. Vi har bevisat att vi är intelligenta människor som står upp för kärlek. Vi förändrar det här landet på ett fredligt sätt, säger han.

Följ ämnen i artikeln