Experten om Björklund och Åkesson: En win-win situation

avKlas Widestrand

Ordväxlingarna mellan dem har inte sällan varit hårda och oförsonliga. Men nu ger sig Jan Björklund och Jimmie Åkesson ut på debatturné tillsammans.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, anser att båda partiledarna kan vinna på att stångas mot varandra.

– Det är klart att det finns ett underhållningsvärde , säger han.

Beskedet om de två partiledarnas gemensamma turné lämnades på en pressträffvid 11-tiden på fredagen.

– Det är lite oväntat, men det är en win-win situation eftersom de inte direkt konkurrerar om samma väljare. Det finns en tydlig konflikt och en naturlig debattlogik i och med att de står långt ifrån varandra, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

– De kommer att ha mycket prata om och de kommer inte kunna hitta någon samsyn, så det är klart att debatterna har ett underhållningsvärde ur den synvinkeln, säger Tommy Möller.

1 av 5 | Foto: BJORN LINDAHL
Jan Björklund och Jimmie Åkesson under pressträffen.

Olika utgångslägen

SD ser ut att öka sitt stöd betydligt jämfört med EU-valet 2014, visar flera opinionsundersökningar. Siffrorna för Liberalerna ser betydligt dystrare ut – i nuläget är det svårt att säga om partiet över huvud taget kommer att sitta kvar i Europaparlamentet efter valet i slutet av maj. Ett faktum som med all sannolikhet lär ha spelat en betydande roll för Björklunds beslut att ge sig ut på turné med Jimmie Åkesson, anser Möller.

Foto: PI FRISK
Tommy Möller.

– Partierna grundar sig för det mesta, för att inte säga alltid, på en valstrategisk analys av vad de kan tjäna eller förlora på. L har alltså kommit till slutsatsen att de gynnas av det här.

Stämningen mellan partiledarna, som ofta utmålats som varandras politiska motsatser, var till synes relativt avslappnad. Jimmie Åkesson skämtade vid ett par tillfällen och de två skakade hand framför kamerorna. En tydlig skillnad jämfört med hur det såg ut när SD kom in i riksdagen 2010, påpekar Tommy Möller.

– Under valkvällen 2010 ville förre V-ledaren Lars Ohly inte ens sitta i sminket samtidigt som Åkesson när de skulle in till SVT:s valvaka. Så det är en ganska dramatisk förändring vi har sett över tid när det gäller sättet man bemöter och behandlar varandra på, det har skett en kontinuerlig normalisering av SD sedan de tog plats i riksdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU