Hultqvist ovetande om ryss-ja i Europarådet

avTT

Foto: Ulf Palm/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist fick inget veta innan S röstade ja till att låta Ryssland delta i Europarådets arbete igen. Arkivbild.

Socialdemokraterna röstade som enda svenska parti för att Ryssland åter ska få delta i Europarådets arbete.

Men inför omröstningen var det ingen som nämnde detta för försvarsminister Peter Hultqvist (S), rapporterar Altinget.

För knappt två veckor sedan återfick Ryssland via en omröstning sin rösträtt i Europarådets parlamentariska församling (PACE). Av de svenska ledamöterna var det endast en, en socialdemokrat, som röstade ja, vilket väckte frän kritik från de andra partierna.

Den ryska rösträtten drogs in med anledning av annekteringen av Krimhalvön 2014.

I ett anförande i Almedalen markerar försvarsminister Hultqvist mot Ryssland och för svensk solidaritet med Ukraina och Georgien, rapporterar politiksajten Altinget. Sedan kommenterade han omröstningen i Europarådet:

– Jag fick reda på detta via media. Men det ska inte löna sig att bryta mot internationell rätt.

Socialdemokraterna har två ledamöter i den svenska delegationen, men endast en S-röst lades i omröstningen, av suppleanten och tillika riksdagsledamoten Ola Möller. Altinget har träffat Möller i Almedalen och begärt en kommentar, men denne har sagt nej till detta och hänvisat till sin kollega, den ordinarie ledamoten Carina Ohlsson.

I en intervju med TT i samband med omröstningen sade Ohlsson att beslutet föregicks av diskussioner på högre nivå inom S och inom partigruppen i PACE.

Hon sade att man ansåg att det var ett konstruktivt förslag efter fem års låsningar och att det skapar möjlighet att möta ryska representanter i diskussioner.

ARTIKELN HANDLAR OM