Lärare sa upp sig när eleverna inte fick skolstrejka

avMatilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Monica Marcella Kjärstad sa upp sig från sitt jobb som lärare med 27 kronor på kontot. Hon ville inte vara en del av skolan som gav eleverna frånvaro för att ha demonstrerat för klimatet.

– Detta är ett uppror vi måste vara med och stötta.

Med 27 kronor på kontot valde 46-årige läraren Monica Marcella Kjärstad, från Spydeberg i Norge, att säga upp sig från sitt jobb – dagen innan klimatstrejken.

Hennes elever skulle få ogiltig frånvaro om de demonstrerade för klimatet, något hon inte ville vara en del av.

– Detta skulle ju vi gjort när vi var unga, så att ungdomarna slapp. Det minsta skolorna kan göra är att stötta eleverna som engagerar sig politiskt.

Foto: Geir Dokken.
Monica Marcella Kjärstad sa upp sig från sitt jobb som lärare. Hon ville inte vara en del av skolan som gav eleverna frånvaro för att ha demonstrerat för klimatet.

”Skolan gör fel som straffar”

Tillsammans med sina elever gick hon under fredagen ut och demonstrerade gör klimatet.

– Det Greta har satt igång är helt unikt under vår historia och vår tid. Det kanske är den största ungdomsrörelsen som skett under 2000-talet. Skolan gör fel som straffar det, säger hon.

Spontan reaktion

Monica Marcella Kjärstad berättar att säga upp sig var en spontan reaktion efter att hon fick veta att eleverna skulle få ogiltig frånvaro. Men hon var orolig för att vakna upp ångest över sitt beslut dagen efter.

– Men det gjorde jag inte. Jag har sju kilometers cykeltur till och från jobbet och jag hann fundera över mitt beslut under sträckan. Mina döttrar och bonussöner har också varit ett stort stöd, säger hon.

Engagerar sig i politiken

Hur länge hon kommer att arbeta kvar på skolan vet hon inte. Kanske blir det bara fram tills uppsägningstiden är slut. Men helst skulle hon vilja vara kvar terminen ut för att slutföra olika projekt med sina elever.

– Till hösten ska jag engagera mig mer i politiken och Miljöpartiet. Detta är ett uppror vi måste vara med och stötta. Vi måste lägga om vårt liv för barnens framtid.

Skolan har inte kommenterat Monica Marcella Kjärstad uppsägning. De menar att de undervisar om klimatet på skoltid.

ARTIKELN HANDLAR OM