Nya utjämningssystemet: Skåne kan gå miste om en halv miljard

Publicerad 2019-09-13

Vid årsskiftet ändras reglerna för den kommunala kostnadsutjämningen.

Det innebär att flera Skånska kommuner riskerar att gå miste om hundratals miljoner.

En stor förlorare blir Malmö som kan gå miste om uppemot 100 miljoner vid en utjämning, rapporterar Sydsvenskan.

Regeringen vill reformera det statliga kostnadsutjämningssystemet för att skipa mer rättvisa mellan landets kommuner. I praktiken innebär det att glest befolkade kommuner och landsting gynnas ekonomiskt och att storstäder och större landsting missgynnas.

Enligt prognosen förlorar Stockholms läns landsting mest och ska nästa år betala in 1,6 miljarder mer än idag till skatteutjämningssystemet. Region Skåne förlorar 290 miljoner och Göteborgs kommun 200 miljoner.

Bland politikerna i de skånska kommunerna är kritiken utbredd – inte minst mot att ett preliminärt besked om ändringen kommer att lämnas av Regeringen först i oktober. Slutbeskedet först i december.

Till Sydsvenskan säger Pia Almström (S), kommunalråd i Kävlinge kommun:

– Det är komplicerat för oss att hantera eftersom vi beslutade om budgeten för 2020 redan i juni. Framförhållningen är alldeles för kort. De kommunala nämnderna har redan fördelat sin interna budget.

– Vi hinner inte anpassa oss, kommenterar Burlövs kommunalråd Lars Johnson (M).

– Vi kan gå miste om 28,3 miljoner kronor per år, uppger Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M).

Landskrona och Kristianstad blir vinnare

Bland de skånska kommuner som gynnas av det nya systemet är tongångarna däremot positiva.

– Ett extra tillskott gör att vi inte behöver höja skatten eller dra ner ytterligare på kommunens verksamheter, säger Niklas Larsson (C), kommunalråd i Osby kommun.

Skånes största vinnare väntas bli Landskrona och Kristianstad som kan få ett årligt bidragstillskott på 20 respektive 50 miljoner kronor. Även Perstorp, Åstorp, Eslöv, Osby och Bjuv kan räkna med att få pengar.

LÄS VIDARE