Utredare ska granska orättvisa betyg

TT

Publicerad 2019-09-29

Det är ett problem att det skiljer i betygssättning mellan olika skolor, anser regeringen och ber en utredare se över frågan. Arkivbild.

Regeringen har kommit överens med Centern och Liberalerna om att ta itu med problemet med orättvisa betyg. En utredare får i uppdrag att ta fram förslag som ska motverka så kallad betygsinflation.

Bakgrunden är bland annat larm från Skolverket om att det är stora skillnader mellan elevernas resultat på nationella prov och slutbetyg. Det har lett till misstankar om att vissa skolor har generösare betygsättning än andra.

– Det här är ett stort problem som leder till att elever som kan mycket ändå riskerar att gå miste om studieplatser, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Dagens Nyheter.

Regeringen ger nu tilläggsdirektiv till betygsutredningen, som leds av Jörgen Tholin. Den utredningen skulle enligt planerna presentera sina slutsatser i november. För att hinna med det utvidgade uppdraget får utredningen längre tid på sig och ska lägga sina förslag i slutet av maj nästa år, skriver DN.

Följ ämnen i artikeln