Kommission ska utreda journalistmord

TT-AFP

Publicerad 2019-09-21

Parallellt med en polisutredning har Malta tillsatt en kommission om mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia. Bild från april 2016.

Maltas regering har tillsatt en kommission som ska se över om mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia skulle kunna ha förhindrats.

Tre män är åtalade för mordet, men polisen arbetar fortfarande för att få fram vem som beordrat dådet. Att en huvudansvarig inte identifierats fick Europarådet att i juni uttrycka oro för rättssäkerheten på Malta, och krävde att landet tillsätter en kommission om mordet.

Daphne Caruana Galizias familj välkomnar fredagens beslut.

"En statlig utredning ledd av en respekterad före detta domare är vad alla människor med sunt förnuft har krävt sedan mordet på vår mamma och fru", kommenterar familjen beskedet, men kräver att få träffa premiärminister Joseph Muscat för att få garantier för att kommissionens medlemmar inte har några finansiella eller politiska kopplingar till regeringen.

Caruana Galizia dödades i en bilbombsattack den 16 oktober 2017. Hon var känd som en tuff granskare av korruption i hemlandet och har bland annat anklagat regeringsföreträdare för brott som penningtvätt. Vid tidpunkten för mordet undersökte hon högt uppsatta personers kopplingar till de så kallade Panamadokumenten.