Iran stänger skolor – ingen tid för semester

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-05

En renhållningsarbetare sprutar desinficeringsmedel på en taxi i Teheran i måndags.

Iran stänger skolor och universitet i ett försök att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

Hundratals miljoner barn runt om i världen får nu vara hemma på grund av utbrottet, sedan flera länder fattat liknande beslut.

– Folk bör inte se detta som en möjlighet att ge sig iväg och resa. Man bör stanna hemma och ta våra varningar på allvar, säger Irans hälsominister Saeed Namaki.

Landets skolor och universitet kommer att hållas stängda till den 20 mars. Myndigheterna meddelar samtidigt att ytterligare 591 fall av smittan upptäckts det senaste dygnet – och att ytterligare 15 personer dött.

Flertal länder

Det innebär att över 3 500 människor nu bekräftats smittade i landet och totalt 107 människor avlidit. Utbrottet har spridits till nästan alla delar av landet. Värst drabbade är provinserna Teheran, Qom, Gilan och Esfahan.

I onsdags beslutade regeringen i Italien, det värsta drabbade europeiska landet, att alla skolor och universitet ska hållas stängda till den 15 mars. Dessutom ska samtliga sportevenemang genomföras utan åskådare.

För bara två veckor sedan var Kina det enda landet där skolor hölls stängda på grund av utbrottet. Men i takt med att viruset spridits allt snabbare i resten av världen har flera andra länder följt Kinas exempel.

"Hot mot utbildning"

Nu har totalt 13 länder fattat beslut om en nationell stängning av skolor, enligt FN-organet Unesco. Ytterligare nio länder har beslutat om stängningar i vissa områden.

Unesco beräknar att minst 290 miljoner barn och unga därmed är hemma från skolor och universitet med anledningen av viruset.

Omfattningen av "de nuvarande undervisningsavbrotten saknar motstycke och kan, om de förlängs, hota rätten till utbildning", varnar Unesco.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln