Virus sprider sig på fartyg fast till havs

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-03-28

Fyra personer har dött ombord på kryssningsfartyget Zaandam, däribland en svensk man.

Hamn efter hamn stänger. Och kvar på haven finns kryssningsfartyg fyllda med tusentals passagerare som inte får gå i land på grund av rädslan för att de ska ta med sig coronaviruset.

HJÄLP OSS.

Nödropet kommer inifrån Zaandam som legat för ankar i dagar sedan Chile den 21 mars vägrade att låta kryssningsfartyget anlöpa den ursprungliga destinationen San Antonio. Nu sitter det fast i Panama. Fyra personer har avlidit ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer har influensaliknande symtom.

– Vi är isolerade. Vi är fast på det här fartyget, säger kanadensaren Chris Joiner, som har tagit en selfie med nödropet för att få mediers och sin regerings uppmärksamhet, till nyhetsbyrån Reuters.

Efter larmet meddelar myndigheter i Panama att omkring 400 symtomfria personer på det nederländska fartyget ska flyttas över till ett annat fartyg, med destination Rotterdam. Ödet för de övriga drygt 1 400 ombord är ännu oklart.

Sitter fast

Zaandam är bara ett av flera kryssningsfartyg som fortfarande sitter fast utanför länder i Amerika och Italien sedan land efter land beslutat att stänga sina hamnar, enligt en sammanställning som The Guardian gjorde i torsdags.

På vissa av dem blir situationen allt mer desperat eftersom passagerare har uppvisat symtom som påminner om covid-19. Men även fartyg där alla resenärer tycks vara friska avvisas från hamnarna. Med draghjälp från numera världsberömda Diamond Princess som tidigt under coronakrisen skapade rubriker från hamnen i japanska Yokohama har kryssningsfartygen blivit paria och få länder är sugna på att ta risken att välkomna en potentiell smitthärd.

Passagerarna på tyska Artania fick dock slutligen kliva i land i Fremantle i delstaten Västaustralien i fredags sedan ytterligare en person ombord blivit så pass sjuk att hen behövde intensivvård. Regeringen sade först nej eftersom den var rädd för att personer med misstänkt covid-19 skulle nekas utresa och därmed bli kvar som ett hot mot australiers hälsa.

"Inte perfekt"

Men när allt fler blev sjuka så fanns inget annat att göra, enligt den lokale regeringschefen Mark McGowan som har meddelat att de omkring 800 personerna som gått i land kommer att flygas hem.

– Det finns ingen perfekt lösning men huvudsaken är att passagerare från kryssningsfartyg inte traskar runt på våra gator. Vi vill få ut dem från Väst-Australien så snart som möjligt, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har anklagat kryssningsfartyg för att ha spridit coronaviruset under de första kritiska veckorna av utbrottet. Begränsade utrymmen i kombination med nära kontakt mellan passagerare från olika länder gör att de ofta blir en grogrund för utbrott av smittsamma sjukdomar, konstaterar myndigheten i en rapport.