Global virusspridning kan vara oundviklig

Johan Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2020-01-27

Tempen tas på en passagerare i tunnelbanan i Peking.

Det kan vara försent att begränsa spridningen av det nya viruset i Kina, konstaterar brittiska forskare. Så många som 100 000 personer kan redan vara smittade.

Ansträngningarna att begränsa spridningen av det nya viruset i Kina, som hittills krävt 81 dödsoffer, kan vara förgäves. Det konstaterar Neil Ferguson, epidemiolog vid Imperial College London, som arbetar med att göra modeller över hur infektionssjukdomar sprider sig.

Utifrån sina modelleringar drar han slutsatsen att det nya viruset, med det officiella namnet 2019-ncov, har en smittsamhet på 2,6. Det vill säga att varje smittad person i genomsnitt smittar 2,6 andra personer. I en kommande rapport från kinesiska forskare uppskattas smittsamheten till något högre 2,9.

– Det finns flera sådana modelleringar och de jag har sett ligger smittsamheten runt två, vilket verkar rimligt. Det innebär att den ungefär är lika smittsam som en vanlig influensa, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

TT: Är det en hög eller låg smittsamhet?

– Det är en låg smittsamhet. Under 1 dör spridningen ut av sig själv. Mässling, däremot, ligger runt 14.

Åt två håll

En annan fråga är mörkertalet, det vill säga hur många personer som har smittats utöver de runt 3 000 fall som kommit till myndigheternas kännedom. Enligt Neil Ferguson kan denna siffra vara så hög som 100 000 personer.

– Det här är en väldigt spännande och avgörande fråga för hur utvecklingen kommer att se ut. Om denna siffra är hög talar det å andra sidan för att viruset i de flesta fall bara orsakar lindrig sjukdom. Men vi har inte fått så mycket data ännu, så vi vet inte. Kineserna borde veta mer, men vi har inte hört något, säger Anders Tegnell.

TT: Vad anser du om den senaste utvecklingen, är smittan värre eller lindrigare än vad du först trodde?

– Det går åt två håll, kan man säga. De som blivit svårt sjuka hittills verkar i de flesta fall ha varit äldre eller redan sjuka personer. De 20-30 fall man haft utomlands verkar inte heller ha fört smittan vidare, vilket är positivt, samtidigt som det snabbt ökande antal fall man ser i Kina är bekymmersamt. Så det går åt olika håll. Nu är det mest vänta och se som gäller, säger Anders Tegnell.

Svenska fall?

Hittills i Sverige har det funnits ett tiotal misstänkta fall som alla har avskrivits. Senast, under måndagen, var det två misstänkta fall i Skåne som kunde avfärdas.

TT: Vad händer om smitta misstänks?

– Personen isoleras på ett rum där han eller hon får vänta till dess att provsvaren är klara, vilket kan ta upp till tio timmar. Rutinerna ser likadana ut över hela landet, även om det kan variera på vilken typ av rum patienten får vistas på, säger Anders Tegnell.

TT: Kommer vi att få se fall i Sverige?

– Det beror helt på vad som händer i Kina, om de lyckas begränsa smittspridningen eller inte. Om de inte gör det får vi nog räkna med något eller några fall även i Sverige.