Begärs häktade för telefonbedrägeri mot äldre

TT

Uppdaterad 2020-01-30 | Publicerad 2020-01-29

Genom att förmå äldre människor att lämna ifrån sig uppgifter om exempelvis deras bank-id har en liga i Malmö lurat äldre människor över hela Sverige på pengar. Arkivbild.

Malmöpolisen slog i måndags till mot ett nätverk som misstänks för att ha lurat äldre människor på minst en halv miljon kronor via telefonbedrägerier. Fem män anhölls och nu har två av dem begärts häktade.

En 33-årig man är misstänkt för fyra fall av grovt bedrägeri och en 26-årig man begärs häktad misstänkt för två fall av grovt bedrägeri och två fall av försök till samma brott, enligt häktningsframställan som har lämnats in till Malmö tingsrätt.

Under torsdagsmorgonen fattas beslut om eventuell häktningsbegäran för de övriga tre som sitter anhållna, uppger kammaråklagare Fredrik Jönsson för TT via mejl.

De utsatta offren är äldre människor i åldern 75–80 år och de är bosatta över hela Sverige. Totalt är de fem männen misstänkta för ett 20-tal brott, men utredningen kan komma att växa.

– Vi har uppemot 500 anmälningar med den här typen av tillvägagångssätt, sade Petra Stenkula, chef för polisens utredningsenhet i region Syd, när polisen i måndags berättade om tillslaget mot ligan.

ANNONS