Ira till Aftonbladets läsare: ”Ni gav mig mitt liv”

Publicerad 2019-04-26

Den lilla bebisen, Ira, hade en livshotande missbildning i ansiktet och väntade på att dö. Då samlade Aftonbladets läsare in över en halv miljon kronor.

Ira flögs till Sverige och opererades av hudläkaren Agneta Troilius Rubin.

Nu har Agneta Troilius Rubin gått i pension och då fanns Ira på plats för att överraska henne.

Under stort hemlighetsmakeri hade Bo Wallenberg från Barnmissionen flugit Ira Shevchuk till Malmö. Tanken var att överraska kvinnan som räddade hennes liv – hudläkaren Agneta Troilius Rubin – när hon gick i pension.

Klockan 11.00, precis när Troilius skulle lämna jobbet, stod Ira Shevchuck framför henne.

Nu en 25-årig ung kvinna med glittrande ögon och stort leende.

– Jag är helt överväldigad! Det är helt fantastiskt att träffa henne igen, sa Agneta Troelius Rubin med tårarna rinnande nedför kinderna.

Ira var också rörd.

Hon kallar Agneta mamma – för att poängtera hur mycket läkaren har betytt. Tack vare henne fick hon ett nytt ansikte och en ljus framtid.

– Hon har betytt allt för mig. Hon är verkligen som min mamma och har följt mig hela livet.

Läkaren som Agneta Troilius Rubin och Ira Shevchuck  kramar om varandra.

Missbildningen är helt borta från Iras ansikte. De enda spåren av det så kallade smultronmärket är några ärr. Men det krävdes tålamod och många operationer.

– Jag var ängslig och tänkte att ”ska lilla jag klara detta” men samtidigt kände jag ett lugn. Detta var ju ett hemangiom som jag visste hur man skulle behandla. Men detta var så stort, säger Agneta Troilius Rubin.

Låg i dödens väntrum

Historien om Iras räddning började på ett barnhem i staden Lutsk, Ukraina. Eller rättare sagt med en ung, envis reporter på Aftonbladet.

1994, när Magnus Ringman var 24 år gammal, hörde han talas om döende barn på barnhem i Ukraina. Han visste att Barnmissionen jobbade med bistånd i landet och kontaktade generalsekreteraren Bo Wallenberg för att få åka med.

Wallenberg var måttligt road och orolig för vad reportern skulle skriva. Så han sa nej och lade på luren.

Men Ringman gav sig inte och ringde tillbaka. Han förtydligade sitt engagemang och då kunde Wallenberg inte säga nej . Kort efter inledde de en rundresa till olika barnhem i Ukraina.

– På ett barnhem i Lutsk skulle det vara 70 barn. Men vi hittade bara 50. När jag frågade var de andra var fick jag svaret att de fick vi inte träffa. De låg i dödens väntrum, säger Bo Wallenberg, generalsekreterare för Barnmissionen.

Dödens väntrum var på vinden i en annan byggnad.

Wallenberg rusade dit och fick upp dörren. Där möttes han av en obeskrivlig syn.

– Det var en flicka vars huvud inte växte – men det gjorde hennes hjärna och hon höll på att sprängas. Det var en flicka med urinblåsan utanför kroppen och personal som stack hål på den med nålar för att tömma. Barn efter barn, låg där döende.

Ira Shevtjuk föddes med ett eldsmärke över ansiktet som fortsatte växa. Hon bodde på ett barnhem i Ukraina men fick hjälp av Aftonbladet och opererades i januari 1995 av Agneta Troilius Rubin på Universitetssjukhuset i Malmö.

I ett ytterligare rum låg lilla Ira Shevchuk i en spjälsäng. Halva ansiktet var täckt av en kärlmissbildning. Bo Wallenberg bröt ihop fullständigt.

– Det var finalen för vad jag klarade av mentalt. Jag lade mig på knä, grät och bad till Jesus.

Läsarna räddade flickan

På bussen till Sverige föreslog Ringman att Aftonbladet skulle hjälpa till.

– Vi satt i en gammal skranglig buss från 70-talet på väg hem när han säger ”Skulle du kunna tänka dig att ta hjälp av Aftonbladet för att rädda de här barnen?”.

Och så blev det.

Aftonbladets publicering av bilden på lilla Ira och artiklar om de sjuka barnen väckte ett enormt engagemang hos läsarna. Pengarna strömmade in.

– Den första vi kunde rädda var en pojke med tumör som tryckte ut hans öga. Han hade bara några dagar kvar att leva. Han opererades i Tyskland. Och lilla Ira flögs till Sverige.

Aftonbladet har tidigare publicerat en uppgift om att insamlingen gav en halv miljon kronor. Wallenberg säger att det blev mycket mer – omkring fem miljoner kronor.

– Det räckte till att rädda 10 barn. Dessutom renoverade vi barnhemmet. Så nere i Ukraina finns nu ett barnhem med en skylt ”Renoverat av Aftonbladet”.

Avslöjar hemlighet

Tillbaka till hudkliniken i Malmö och återföreningen mellan Ira och Agneta.

Agneta berättar att Ira har bidragit till att det skapats ett internationellt specialistteam för kärlmissbildningar.

– Efter Ira har vi hjälpt många barn med kärlmissbildningar. Vi har ett team med hudläkare, plastikkirurg och psykolog.

För Ira har operationerna inneburit att hon nu kan leva ett ”vanligt” liv, utan att möta folks förskräckta blickar. Hon har utbildat sig till förskollärare, skaffat pojkvän och gift sig. Dessutom spirar ett nytt liv i hennes mage.

Under mötet avslöjar Ira att hon väntar barn.

– Jag vill tacka alla svenskar för mitt liv. Jag fick en chans att leva som vilken kvinna som helst. Ni gjorde det möjligt, säger hon.

Vad känner du idag när du ser bilder på dig som bebis?

– Jag gråter och har svårt att förstå att den lilla flickan är jag. I mitt land var det ingen som trodde att det gick att bota min sjukdom. Ingen trodde att jag skulle överleva.

Ira Shevchuk tackar Sverige – och Agneta Troilius Rubin.

Följ ämnen i artikeln