Explosioner under påskfirande i Sri Lanka – hundratals döda

Mellan 100 och 200 svenskar i landet – tre danskar bland de döda

Uppdaterad 2019-04-23 | Publicerad 2019-04-21

På påskdagens morgon skedde explosioner vid kyrkor och exklusiva hotell i Sri Lanka.

Minst 290 personer har dött och utegångsförbud är utfärdat, tre danskar finns bland de döda, uppger danska UD.

– Det är en av de största attackerna vi sett utanför de traditionella konfliktområdena sedan Paris 2015, säger terrorforskaren Hans Brun i Aftonbladet TV.

Nu avråder utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till landet.

Enligt polisen rör det sig om åtta explosioner som inträffat i olika delar i Sri Lanka under påskdagen. När polisen ett dygn senare konstaterade hur många som drabbats hade 290 personer mist livet och cirka 500 personer skadats.

Explosioner i katolska kyrkor skedde i huvudstaden Colombo, staden Negombo, som har katolsk majoritetsbefolkning, samt Batticaloa som ligger på andra sidan av huvudön.

Timmar senare rapporteras om en sjunde explosion – vid ett hotell i närheten av Degiwala Zoo strax söder om huvudstaden Colombo. Två personer har dött, rapporterar AFP.

När det rapporterades om en åttonde explosion vid en polisräd vid ett hus i Colombo och tre poliser dog, utfärdade Sri Lankas regering utegångsförbud, enligt AFP. Man har dessutom strypt tillgången till sociala medier som Facebook och Whatsapp.

Manisha Gunasekera, diplomat för Sri Lanka i Storbritannien säger att självmordsbombare ligger bakom attackerna och att det är ”uppenbart” att det är en terrorhandling., enligt BBC.

Explosioner vid hotell

Explosioner som verkar vara samordnade skedde under söndagsmorgonen på tre femstjärniga hotell i Colombo: The Shangri La, Cinnamon Grand och Kingsbury hotel.

Cinnamon Grand skriver på Twitter att attacken ägde rum i restaurangen på bottenvåningen. Bombmannen stod i kö till hotellbuffén när han utlöste bomben.

13 personer har gripits för inblandning i dådet uppger myndigherna, enligt Sky News.

Några timmar senare hittades en rörbomb på flygplatsen Sri Lankas internationella flygplats. Föremålet undersöktes och oskaddliggjordes av polisen, rapporterar en BBC-reporter på plats.

Norska Aftenposten skriver att en odetonerad bomb hittades vid en kyrka nära norska hjälporganisation Strømmestiftelsen i Colombo.

https://www.aftenposten.no/verden/i/707RJw/Udetonert-bombe-skal-ha-blitt-funnet-like-ved-kontoret-til-norsk-organisasjon-i-Sri-Lanka

UD: Inga rapporter om skadade

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen främst från ambassaden i New Delhi och konsulatet i Colombo. Man uppskattar att mellan 100 och 200 svenskar befinner sig i landet, som turister eller bosatta.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar. Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till anhöriga, samt följa lokala myndigheters råd, säger Diana Qudhaib, pressekreterare på UD.

UD har även gjort en uppdatering på hemsidan Sweden Abroad, som man hänvisar svenskar på plats att hålla koll på.

Elva utländska dödsoffer identifierade

Majoriteten av de döda är medborgare i Sri Lanka men ett 30-tal utländska medborgare uppges ha dött i explosionerna. Av dem har elva nu identifierats. Tre av dem är från Indien, tre från Storbritannien, en från Portugal, en från Turkiet och två personer var medborgare i både USA och Storbritannien, uppger Reuters. Nederländska myndigheter uppger att en av deras medborgare har dött och kinesiska myndigheter att två kinesiska medborgare har dött.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo bekräftar att flera amerikaner har dött men säger inte hur många. Flera utländska medborgare saknas fortfarande och identifiering av döda personer pågår ännu.

Tre av de döda danska medborgare

Vid 18-tiden bekräftar danska utrikesdepartementet att tre danska medborgare finns bland de döda. Enligt DR finns 1000–2000 danskar på plats i Sri Lanka och danska myndigheter etablerar nu en stab för att hjälpa medborgare på plats. En delegation kommer I nuläget avråder danska UD från icke nödvändiga resor till Sri Lanka.

Samma avrådan kom även svenska UD med under söndagskvällen.

Svenske John Karlsson har märkt av myndigheternas nedstängning av sociala medier, och att telefonerna inte går att ringa från. Han befinner sig i Unawatuna i södra delen av Sri Lanka, där det inte skett några dåd.

– Men alla har tagit utegångsförbudet på allvar. Affärer har stängt och de annars ganska hektiska gatorna med tuktukar och mopeder är helt öde, skriver han.

Ving har resenärer i drabbad stad

Ving arrangerar resor till Sri Lanka och svenska resenärer finns på plats. De har kommit i kontakt med alla utom två resenärer, de två ska befinna sig långt från de drabbade orterna, uppger Ving för SVT.

Ytterligare ett fåtal svenskar är i Sri Lanka med researrangörerna Tui och Apollo, skriver TT.

Hans Brun: Pekar mot jihadister

Ingen grupp har än så länge sagt sig ligga bakom dådet. Sri Lanka har under lång tid präglats av en konflikt med de så kallade Tamilska tigrarna, som besegrades i en regeringsoffensiv 2009. Terrorforskaren Hans Brun tror däremot inte att de ligger bakom.

– Med tanke på valet av måltavlor, dels en stor religiös högtid och dels turistindustrin är det lätt att man börjar titta på olika jihadistiska nätverk. Det finns ju flera som är aktiva i det området av världen. Både al-Qaida och Islamiska staten har ju opererat där sedan lång tid. En del kanske minns den stora terrorattacken på Bali, strax efter attackerna den 11 september 2001, säger Hans Brun.

För en vecka sedan skickade Sri Lankas polischef ut en varning. Enligt utländsk underrättelseinformation kunde en självmordsattack mot kyrkor vara nära förestående, enligt varningen som AFP tagit del av.

– Det som är intressant ur mitt perspektiv är att de här attackerna är ovanligt stora och välplanerade för att ha ägt rum utanför de traditionella konfliktområdena, alltså som Irak Syrien, Afghanistan, Nigeria och så vidare, säger terrorforskaren Hans Brun.

Knappt åtta procent av landets i huvudsak buddhistiska befolkning är kristna, skriver Reuters. 

Löfven: Fasansfulla attacker

Premiärministern Ranil Wickremesinghe fördömer de ”fega attackerna” mot Sri Lankas folk. Han uppmanar alla Sri Lankeser att hålla sig enade och starka i denna tragiska tid, och undvika att sprida propaganda och spekulationer. Regeringen hanterar situationen löpande, skriver premiärministern.

Statsminister Stefan Löfven har fördömt dåden i ett uttalande på Twitter. Även utrikesminister Margot Wallström, ärkebiskop Antje Jackelén, Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har skickat sina kondoleanser.

På Peterskyrkans torg i Vatikanstaten höll Påven ett tal inför tiotusentals människor, som samlats i och med påskdagen. Där berättade han att det är med stor sorg och smärta som han nåtts av nyheterna om att kyrkor och andra platser attackerats i Sri Lanka. Han uttryckte hängivelse till den kristna gemenskapen och höll en bön för alla offer.

Eiffeltornet i Paris släcks ner under kvällen för att hedra offren i attackerna i Sri Lanka.

Heartfelt condolences from the people of the United States to the people of Sri Lanka on the horrible terrorist att…
https://t.co/NtEG2cOBHg