”Politikerna bryr sig inte om den här gruppen”

Publicerad 2018-11-26

Ständiga larm om missförhållanden i tvångsvården av inlåsta barn bemöts med tystnad.

– Politikerna bryr sig inte om den här lilla gruppen längst ner på samhällsstegen, säger Mikael Bergkvist, Sekos klubbordförande på SiS.

I helgen publicerade Aftonbladet en artikel där fem unga kvinnor berättade om sina erfarenheter om att vara inlåsta på ett SiS-hem.

Mikael Bergkvist.

Kvinnorna vittnade om rädsla, våld, självmordsförsök, sexuellt utnyttjande, hot och bestraffningar samt hur de kallats ”korkade”, ”pundare”, ”hora” och hört att de inte kommer att klara sig ute i samhället.

Mikael Bergkvist säger att brister finns i vården, ”alla passar inte för det här yrket ska gudarna veta”.

Fackförbundet Seko, som organiserar behandlingsassistenter, har under tre år förgäves försökt komma till tals med ansvarig minister.

– Det finns stor frustration från alla som inte kan sköta sitt jobb, säger Mikael Bergkvist.

Svårt att rekrytera personal

Under flera år var det så svårt att rekrytera personal till SiS-hemmen att kravet på utbildning togs bort. Samtidigt har barnen och ungdomarna fått svårare problem, mer psykisk ohälsa, särskilt hos tjejerna – medan barnpsykiatrin rustar ner.

– Vi har personal som inte passar men det är också en resursfråga. Vi skulle vilja göra mer social träning och jobba mer med utslussningen, säger Peter Kvist, styrelsemedlem som tidigare arbetade på SiS-hem.

Seko har påbörjat en medlemsundersökning och de ser att ensamarbete är ett större problem än vad de trodde.

– Det är normaliserat. I praktiken utför de flesta ensamarbete varje eller nästan varje dag, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Konsekvensen är större otrygghet. Det förklarar även flera aktuella ärenden med sexuellt utnyttjanden på SiS-hem, menar han.

– Utan ensamarbete skulle den risken försvinna.

Forskare: De får sällan behandling

Politikernas ointresse för tvångsvårdade tonåringar intygas av elva forskare som nyligen gav ut antologin ”Kontrollerade unga” om tvångsvård. Deras studier visar att ungdomarna sällan får behandling i någon högre utsträckning.

”Det historiskt förankrade synsättet i svensk rätt att bråkiga ungdomar främst ’ska hållas från gatorna’ verkar tyvärr kvarstå och dominera, nu som förr”, skriver Titti Mattsson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.

Problemen ”syns inte” men ungdomarna mår allt sämre av isoleringen som kan pågå flera år. Forskarna menar att flera förändringar är nödvändiga.

Åldersgräns – i dag kan barn så unga som åtta år placeras på SiS-hem bakom låsta dörrar med äldre tonåringar.

Tidsgräns för inlåsning. Politikerna ser hårdare kontroll och isolering som lösningar – men inlåsningen är i själva verket del av problemet.

Förbjud mot avskiljningar, som kan ge allvarliga skador, särskilt för barn som bär på trauman.

Psykisk ohälsa är vanlig hos flickor intagna på SiS-hem – och självmordsförsöken ökar kraftigt.