Kommunen skärper rutinerna efter morden i Bjärred

Publicerad 2018-03-26

I samförstånd ska föräldrarna ha mördat sina döttrar och sedan begått självmord.

Händelsen i den skånska villaidyllen Bjärred spred chockvågor över hela Sverige.

Nu skärper kommunen rutinerna kring elever som är borta från skolan mycket.

– Det handlar om att vi ska vara så uppmärksamma som möjligt på vilka behov barnen har, säger verksamhetschefen Ingela Roxenby.

Det var den 9 januari som familjen – bestående av mamma, pappa och två döttrar – hittades död i hemmet i Bjärred.

På platsen fann polisen ett avskedsbrev. Där skrev föräldrarna att de i samförstånd dödat sina barn och sedan begått självmord. Orsaken ska ha varit att döttrarna led av en svår sjukdom.

Polisens utredning av händelsen är omfattande. Trots att det har gått över två månader saknas fortfarande flera viktiga pusselbitar.

Utredarna är inte säkra på hur eller när familjen dog.

– Vi väntar på analyser från Nationellt forensiskt centrum, NFC. Det kan röra sig om månader innan de är färdiga. Innan dess kan vi inte ge några definitiva svar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i Skåne.

Har kartlagt arbetet

Parallellt med polisens arbete har kommunen och skolorna genomfört egna utredningar.

– Vi gjort en omfattande utvärdering tillsammans med verksamhetschefen för grundskolan, rektorerna och ansvariga på socialtjänsten, säger Ingela Roxenby.

Hon är chef för Resurscentrum på Lomma kommun, som samlar specialkompetens för barn med särskilda behov.

Sedan tidigare är det känt att flickorna i familjen hade hemundervisning av medicinska skäl. Det gjordes dock aldrig några orosanmälningar till socialförvaltningen.

– Den största frågan som hängt i luften är: Borde vi ha sett att barnen for illa?, säger utbildningschefen Martin Persson.

Han fortsätter:

– Det vi kan säga efter att ha gått igenom all dokumentation är att vi inte kan dra slutsatsen att vi gjort något direkt fel. Vi såg två barn som var sjuka och två föräldrar som var förtvivlade. Men några uppenbara tecken som borde ha föranlett en orosanmälan har vi inte hittat.

”Extraordinärt tragisk händelse”

Trots detta har kommunen fattat beslut om att skärpta rutiner kring elever som är borta från skolundervisningen i stor utsträckning.

– Vi har infört en rutin som innebär att vi automatiskt gör en orosanmälan när elever har en frånvaro som överstiger 20 procent. Det gäller även om man har giltiga skäl till frånvaron, säger Ingela Roxenby.

– Det kan ha funnits signaler som vi borde ha sett, och vi gör detta för att säkerställa att vi inte gör fel framöver, säger Martin Persson.

Den nya proceduren omfattar alla förskolor och skolor i kommunen.

– Syftet är att få fram en helhetsbild. Generellt sett så har skolan begränsad insyn i hemmet. Socialtjänsten har andra möjligheter att ta reda på hur barnens situation ser ut. De kan också hämta in information från sjukjournaler, säger Ingela Roxenby.

Vad tror du att den här åtgärden hade kunnat ha för betydelse för familjen i Bjärred?

– Det är omöjligt att svara på. Det rör sig om en extraordinärt tragisk händelse så det är svårt att dra några sådana slutsatser.

Kommunens kartläggning är inte helt avslutad. Det som återstår är samtal med personerna som undervisade flickorna i hemmet.

– Vi ska prata igenom allt igen för att lära oss och se om vi kan dra några nya slutsatser. Sedan handlar det också om att försöka avsluta processen hos oss själva. Det här har påverkat oss allihop, säger Martin Persson.

När polisens förundersökning är avslutad kommer den sannolikt att läggas ner. Detta eftersom de misstänkta inte längre är i livet.