Ny nedstängning hotar när Trump besöker gräns

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-02-11

Förhandlingarna om pengar till gränssäkerhet har kört fast och mycket tyder på att USA:s statsapparat om några dagar stängs igen.

Samtidigt flyger president Donald Trump till Texasstaden El Paso, som redan har en gränsbarriär mot Mexiko, för årets första politiska massmöte.

Kampanjmötets tema lär bli El Pasos stärkta gräns, som Trump i förra veckans tal till nationen lyfte fram som ett gott exempel i en stad som tidigare varit en av "landets farligaste".

– Nu, med en mäktig barriär på plats, är El Paso en av våra säkraste städer, sade presidenten.

Men påståendet har ifrågasatts. FBI-statistik visar att våldsbrotten i staden, som gränsar till mexikanska Ciudad Juárez, stadigt gått ner sedan 1993 och var på historiskt låga nivåer redan innan gränsbarriärsbygget godkändes 2006. Efter det steg våldsbrotten marginellt.

River upp känslor

Till och med Trumps partikamrat, stadens republikanske borgmästare Dee Margo, har hävdat att presidenten var felinformerad. I ett T witterinlägg tonar han ner gränsstaketets betydelse och säger att El Paso aldrig varit en av USA:s farligaste städer.

Margos inlägg är ännu ett exempel på att Trumps signaturvallöfte, att bygga en gränsmur utefter landets södra gräns, är ifrågasatt och river upp starka känslor. Vid måndagens kampanjmöte lär presidenten återigen hävda att brottslingar och narkotika flödar över gränsen och hans anhängare skandera "Bygg muren".

Men det demokratiska stjärnskottet Beto O'Rourke, som leder en parallell protest mot Trump i staden, kommer att argumentera annorlunda. Den tidigare representanthusledamoten O'Rourke, som överväger om han ska ställa upp i presidentvalet 2020, har genom sin kampanjorganisation kallat gränsmurslöftet "rasistiskt och värdelöst".

Bröt samman

Samtidigt hotas USA:s statsapparat åter av nedstängning – något som också har koppling till murlöftet. Om inte kongressens politiker på fredag enats om ett gränssäkerhetsförslag som presidenten kan acceptera kommer stängningen att återupptas.

Under helgen bröt förhandlingarna samman, enligt medieuppgifter för att Demokraterna ville sätta ett tak för hur många människor som gränspolisen får sätta i förvar. Parterna har heller inte nått någon som helst enighet om hur mycket pengar som ska läggas på barriärer – staket, murar eller stängsel.

Bakgrunden är ett budgetbråk som orsakats av president Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till gränsmursbygget, en begäran som kongressen inte godkänt.

Det har lett till att budget saknas för drygt 20 procent av statsapparaten som strax före jul tvingades stänga. Stängningen pågick i rekordlånga 35 dagar och avbröts sedan för de nu pågående kongressförhandlingarna. Om de inte lyckas har Trump antytt att han kan komma att utlysa undantagstillstånd för att få fram pengar till murbygget.