Trump – hämnaren

Donald Trump.

Ett sätt att hämnas på sina kritiker och varna andra att hålla tyst eller riskera samma behandling.

På annat vis kan man inte tolka president Donald Trumps beslut att dra tillbaka säkerhetsklassificeringen för den förre CIA-chefen John Brennan.

Ingen president har tidigare gjort något liknande på eget initiativ.

Beslutet ses av många som ännu ett led i Donald Trumps urholkning av presidentämbetet och en politisering av den federala säkerhetsapparaten.

Ingen ifrågasätter att presidenten har rätt att fatta den här typen av beslut men det har tidigare ansetts högst olämpligt att en president på det här sättet utnyttjar sin makt för att hämnas på sina kritiker. Normalt är det den myndighet där personen tidigare varit anställd som initierar processen och bara om personen innebär en säkerhetsrisk.

Presidenten har inte anfört några säkerhetsskäl eller anklagat Brennan – som tjänat under fyra presidenter – för att ha läckt hemlig information. I stället motiverar Trump sitt beslut så här:

– De fördelar som min administration kan ha av att konsultera Brennan uppvägs nu av riskerna med hans oberäkneliga beteende.

Tänjer på makten

Donald Trump har tidigare visat att han fullkomligt struntar i de regler och den praxis som gällt för tidigare presidenter. Han tvekar inte att tänja på sin makt så mycket det går för att gynna sig själv och sina politiska syften.

Donald Trump.

Presidenten drog sig inte för att sparka FBI-chefen James Comey i ett försök att sätta stopp för FBI:s utredning om ett eventuellt samarbete mellan Trumps valkampanj och Ryssland. När han träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-un och senare Rysslands president Vladimir Putin var bara tolkarna närvarande och inga anteckningar fördes om vad som avhandlades. Ingen utom Trump vet med andra ord vad som sades.

För att nämna två saker av många.

Därför kommer hans ingripande mot Brennan inte som någon överraskning.

Det är uppenbart att det handlar om hämnd från en president som inte tål kritik.

Landsförrädare

Brennan har länge tillhört en av Trumps mest prominenta kritiker. Efter Putin-mötet kallade Brennan Trump för en landsförrädare efter att presidenten sagt att han litade mer på Putin än på sin egen underrättelsetjänst när det gällde Rysslands inblandning i presidentvalet. Men sannolikt var det Brennans uttalande efter att Trump kallat en kvinnlig sparkad medarbetare som anklagat presidenten för rasism, för "den där hunden" som fick bägaren att rinna över.

Brennan skrev med adress till Trump.

– Det är häpnadsväckande hur ofta du misslyckas med att leva upp till en minimistandard av anständighet, hövlighet och redlighet. Det verkar som du aldrig kommer att förstå vad det innebär att vara president, inte heller vad det betyder att vara en god, anständig och ärlig person. Så nedslående, så farligt för vårt land.

Att en före detta CIA-chef uttalar sig på det sättet om en sittande president är extremt ovanligt. Ribban för vad som är acceptabelt i amerikansk politik har sänkts på alla nivåer. Och då var den redan rätt låg redan tidigare.

Bannbulla

Brennan är troligen inte den enda som kommer att drabbas av Trumps bannbulla. Presidenten har redan presenterat en lista över tio personer vars säkerhetsklassificering han funderar på att dra in. Ordet funderar i det här sammanhanget är en varning till de namngivna att om någon av dessa fortsätter med sin öppna kritik av presidenten så går de miste om sin priviligerade ställning när det gäller tillgång till annars hemlig information.

Bland dessa finns James Clapper och Michael Hayden, tidigare underrättelsechefer, Susan Rice, USA:s FN-ambassadör under Obama och Sally Yates, före detta biträdande justitieminister.

Deras kritik är inte främst ett utslag av partipolitik utan uttryck för en oro för vad Trump gör med USA.
Så här skrev Clapper i en bok som kom ut tidigare i år.

"Vi har valt någon till USA:s president vars första instinkter är att vrida och förvränga sanningen till sin fördel, att skapa ekonomiska fördelar för sig och sin familj och i processen förnedra de värden som detta land stått för".