Handikappad man vägrades semester

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-06

Kommunen: Han fick ju åka till Eskilstuna Zoo

Niklas Surtén, 24, hade en dröm i somras:

Att trots sitt funktionshinder få en vecka semester med ledsagare.

Nej, sa Bromma stadsdelsförvaltning som anser att endagsutflykter till djurparker och Gröna Lund räckte.

24-åringen lider av ett funktionshinder och har beviljats bostad på ett särskilt gruppboende och daglig verksamhet. Sedan i vintras har han däremot mått sämre och därför sovit hemma hos sina föräldrar.

När sommaren kom bad han kommunen om hjälp med ledsagare för att under en vecka kunna vistas i föräldrarnas sommarhus i Båstad.

Mamman: Det är sjukt

Stadsdelsnämnden i Bromma sa nej med motiveringen att hans behov av ledsagarservice redan är tillgodosett och att gruppboendets aktiviteter räcker. Bland annat nämner man en endagsutflykt till Vaxholm samt en veckas vistelse i familjens sommarhus med föräldrarna närvarande.

– Vi reagerade med vanmakt. Det är helt sjukt. En vecka på ett år när det i övrigt inte händer något på hela året, säger mamman Marina Surtén.

Rita-Lena Karlsson, funktionshinderombudsman i Stockholm stad, uppmuntrade familjen att överklaga.

Rättighet leva som andra

– Rent mänskligt ska personer med funktionsnedsättning, enligt lagen, leva som alla andra. I bedömningar av insatser enligt LSS ska personen tillförsäkras goda levnadsförhållanden.

God man hävdade i överklagandet bland annat att 24-åringen på grund av sitt funktionshinder inte kan närvara i de aktiviteter som gruppboendet erbjuder.

"För att han ska genomföra en aktivitet och må bra utan sina föräldrar måste den bygga på en trygg miljö/plats/kända relationer. Därför är förslaget om en semestervecka det enda alternativet."

Rätten gav Niklas rätt

Förvaltningsrätten höll med 24-åringen och gav Bromma bakläxa. I domen 9 september skriver rådmannen:

"Vid en jämförelse med vad som får anses som normalt livsföring för en icke funktionshindrad man i Niklas Surténs ålder framstår det dock, enligt förvaltningsrättens mening, som rimligt att någon gång per år företa en resa av här aktuellt slag".

Glädjen i familjen blev stor och mamman ringde kommunen för att lösa det praktiska.

– Jag blev jätteglad. Men eftersom det redan är höst undrade jag om Niklas istället kunde få en vecka tillgodo nästa sommar? Istället fick jag veta att kommunen tänkte överklaga beslutet till Kammarrätten.

Mamman är också besviken på bemötandet.

– Jag fick veta att om vi vann i Kammarrätten skulle de ge Niklas pengar som motsvarar en vecka, men fortfarande ingen semestervecka. Men det är ju semester han behöver. Och om jag ansökte om en ny vecka nästa år skulle jag få avslag igen. Ska Niklas hinna dö innan han får semester?

Ombudsmannen: Vanligt med torftighet

Enligt funktionshinderombudsmannen är fallet långt ifrån unikt.

– När det gäller personer med funktionsnedsättning finns det många som lever ett relativt torftigt liv vad gäller fritid och semester. Man lever vardagen i sitt gruppboende och fritiden blir lätt torftig. Då kan man vara i behov av stödinsatser för att få en meningsfull fritid.

Rita-Lena Karlsson understryker att kommunerna, trots budgetplaner, måste ta hänsyn till LSS-lagen.

– LSS är en rättighetslag. Det betyder att man inte har rätt att ge avslag på grund av resursbrist.