Större område drabbas av höga flöden

avTT

Foto: Pontus Lundahl / TT
De höga vattenflödena ställer på sina håll till med problem i landets norra delar. Arkivbild.

De höga vattennivåerna håller i sig och har spritt sig längre sedan i fredags. Och under helgen väntas det rinna till ännu mer smält snö till vattendragen i landets norra delar.

– Det är ju varmt samtidigt som det fortfarande finns snö kvar att smälta, säger Gustav Carlsson, jourhavande hydrolog på SMHI.

Vattennivåerna är fortsatt höga i landets norra delar och på lördagen utökades området som drabbats av höga flöden.

– Flödenas centrum ligger i Boden men radien har i dag utvidgats ner mot Piteå och Luleå, säger Gustav Carlsson, jourhavande hydrolog vid SMHI.

Klass 3-varning

En klass 3-varning innebär vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar. En sådan varning har utfärdats för Norrbottens inland samt kusterna i Norr- och Västerbotten.

Ännu har dock inte kulmen nåtts: På söndag väntas nivåerna öka ytterligare, då främst uppströms åt nordväst.

– Vad gäller de små- och medelstora vattendragen kommer vi att se en peak på måndag, därefter ska det börja sjunka igen.

Ökade nivåer

Men detta gäller alltså bara mindre vattendrag. Redan i dag väntas Kalixälven uppgraderas med en klass 2-varning medan andra större älvar beräknas få se ökade nivåer från och med tisdag.

– Nu när snön börjar smälta även högre upp kommer det att få genomslag även på de större vattendragen, säger Gustav Carlsson.

Anledningen till de ovanligt höga vattennivåerna är värmen, som innebär att stora mängder snö smälter på relativt kort tid.

– Snart är snön borta vid kustlandet i Norrbotten, men det finns fortfarande en del kvar i inlandet och i fjällen.