Res till rymden – för 1,6 miljoner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-13

Virgin Galactic öppnar ”Spaceport” i New Mexico

Så här ska rymdfarkosten se ut.

För 1,6 miljoner kronor kan du få se jorden från rymden.

Virgin Galactic meddelade på tisdagen att de öppnar världens första ”Spaceport” i amerikanska delstaten New Mexico.

Flygbolaget Virgins ägare Richard Branson i den dräkt som krävs när han utvidgar trafiken.

2008 ska den första kommersiella rymdfarkosten lyfta från flygbolaget Virgins spaceport.

På en presskonferens på tisdagen meddelade företaget att den nya anläggningen kommer att ligga i New Mexiko.

– New Mexico har flera faktorer som gör det till en ideal plats för rymdbasen: klimatet, fritt luftrum, gles befolkning, hög höjd och fantastisk natur, säger Virgin Galactics VD, Will Whitehorn.

Sex dagars förberedande träning

Trots att det är tre år kvar tills de första turisterna kan åka upp i rymden kan man redan nu boka en plats på rymdskeppet mot en handpenning på 158 000 kronor. Den första rymdfarkosten kommer att heta VSS Enterprise och är ännu på planeringsstadiet. Ingenjörerna lovar dock att en resa med Enterprise kommer att förverkliga drömmar och bli en kosmisk upplevelse.

”Du blir upplockad av företagets jet och får flyga till Virgin Galactics rymdbas där du blir anvisad det lyxiga boendet som blir ditt hem under vistelsen. Varje morgon hämtas du med helikopter och flygs till träningsbasen där du under sex dagar får genomgå medicinsk förberedelse, G-träning, får prata med rymdexperter och flyga i simulator”, beskriver Virgin Galactic tiden före avresan.

Raketmotor och vingar till "astronauterna"

När turisterna väl kommit upp i rymden får han eller hon några minuter på sig att se sitt hem från rymden innan Enterprise återvänder till jorden. För den som inte tycker att resan i sig är nog, delas även en bit av raketens motor och ett par vingar att bära på bröstet ut. Företaget kommer även att tillhandahålla en videofilm och foton från resan som sedan kan visas för barn och barnbarn.

Therese Holmberg

Följ ämnen i artikeln