Kjell fick gå med bruten fot i fyra månader

Uppdaterad 2013-07-25 | Publicerad 2013-07-24

Vårdcentralen missade brottet efter upprepade besök

Kjell Ståhlenberg, 56, skadade foten under en löprunda.

När han sedan sökte vård dröjde det fyra månader och ett besök på akuten innan man kunde konstatera att foten var av.

Efter operationer och gipsning är foten fortfarande inte helt läkt.

– Jag hade så jäkla ont, säger han.

Kjell är en aktiv man som gillar att löp- och styrketräna. När han i augusti förra året var ute på en löprunda råkade han trampa snett och fick ont i foten. Smärtan gick över men återkom sedan igen efter några veckor. Kjell, som är reumatiker, trodde då att smärtan kunde vara reumatisk och besökte sin reumatolog. Där konstaterades det snabbt att så inte var fallet. Reumatologen sa då att han fått en blodpropp i foten.

– Då åkte jag ner till vårdcentralen för att se om det var en propp. De sa då att jag fått inflammation i foten och gav mig en penicillin. Men det blev bara värre och värre, säger Kjell.

Ännu mer antibiotika

Han återvände till Domnarvets vårdcentral utanför Borlänge och fick träffa en annan läkare som gjorde bedömningen att Kjell drabbats av ledkapselinflammation och han fick ännu mer antibiotika. Eftersom Kjell haltade på jobbet gick han även till företagshälsovården som inte heller kunde säga var det var som gjorde att Kjell hade sådan smärta.

Efter ett ytterligare besök på vårdcentralen gjordes en röntgen, men inte heller den kunde visa på några benbrott eller skador.

– Efter jul hade jag så ont så jag bestämde mig för att åka in till akuten, säger Kjell.

Väl där fick han träffa två läkare, som först inte kunde säga vad som var felet. När Kjell skulle gå därifrån och tog på sig skon såg de att han knappt kunde gå på foten.

– Då frågade de "är det så illa", ja sa jag. Då skickade de upp mig på röntgen direkt med en remiss. Sen kom det in en sköterska som sa att de skulle gipsa mig, säger Kjell.

Hade bruten fotled

På Falu lasarett kunde man konstatera att Kjells fotled var bruten. Eftersom han gått med en spricka i fyra månader hade benet till slut gått av. Han gipsades och opererades därefter, för att sedan gipsas igen. Tre 30 millimeter långa titanskruvar opererades in i foten.

– Jag hade så jäkla ont. Jag jobbade under hela tiden och skaffade en sparkcykel för att jag inte skulle behöva gå så mycket, säger han. Kjell arbetar med resevdelar på ett företag, vilket innebär både tunga lyft och mycket gående.

Nu, snart ett år efter olyckan, är Kjells fot fortfarande inte bra.

– Jag fick ett brev från sjukhuset där de skrev att foten nog inte skulle läka utan att de ska göra en ny operation och sätta in nya skruvar och metallplattor för att stötta upp. Det är ett komplicerat benbrott, säger han.

Får vänta tre månader

Kjell får nu vänta ytterligare tre månaders innan nästa operation kan bli av.

– Jag tänkte att jag skulle kunna gå ute med stavar men det går inte. Jag får vara glad om jag kan gå ut med hunden, säger Kjell.

Han uppskattar att han gjort 5-6 besök på vårdcentralen och träffat 3-4 olika läkare. Nu funderar hans hustru på att anmäla felbehandlingen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Gunilla Strömberg är tillförordnad avdelningsföreståndare på Domnarvets vårdcentral och vill i dagsläget inte lämna några kommentarer i ärendet.