Oddvar, 84: Jag födde upp varghunden

Publicerad 2015-05-29

SD-toppens varghund föddes upp på en kontroversiell farm i Värmland.

Samtidigt som rasblandningen kritiseras av Svenska Kennelklubben prisar uppfödaren sin avel.

– Det här är sällskapshundar som är väldigt glada i barn, säger Oddvar Johnsen, 84.

Inom loppet av bara två veckor har två barn blivit bitna av en och samma hund i ett villaområde i Gustavsberg i Värmdö kommun.

En av de drabbade är en fyraårig flicka som enligt polisen fick plåstras om av ambulanspersonal efter hundbetten.

I går visade det sig att hunden tillhör Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt, 34, och hans sambo.

– Jag kan bara beklaga och be om ursäkt. Hon slet sig från den kätting hon var kopplad i, sa han till Aftonbladet.

”Både varg och schäfer”

Hunden är en hybrid mellan varg och schäfer.

Tidigare var blandningen bannlyst av Jordbruksverket men sedan några år tillbaka har myndigheten godkänt korsningar där de fyra senaste generationerna inte har någon inblandning av vilda djur.

Enligt Oscar Sjöstedt uppfyller varghunden ”Fang” reglerna.

Uppgiften stöds av uppfödaren Oddvar Johnsen i värmländska Knappåsen.

– Det är jag som har fött upp hunden. Det är både varg och schäfer i den och den uppfyller Jordbruksverkets regler, säger han.

”Mycket glad i barn”

Trots det hävdar han att inslaget av varg kan bli mycket dominerande hos vissa individer.

– Även om vargen är långt tillbaka i generationerna så kan det likväl bli en som är ren varg. Det vet man aldrig, säger Oddvar Johnsen.

I 25 år har han importerat varg från Nordamerika och korsat med schäfer. I tidningsartiklar har det uppmärksammats att han också säljer djur som är till hälften varg och till hälften hund - vilket ska ha mött starka känslor i Värmland.

Själv uppger han att inslaget av varg gjort hundarna mindre aggressiva.

– Jag började med det här för att få en bättre schäferhund. När jag tog in vargen blev jag av med schäferns aggressivitet. Vargen är ju skygg. Resultatet är en familjehund som är mycket glad i barn, säger Oddvar Johnsen.

”Är väldigt olyckligt”

Svenska Kennelklubben är man kritisk till varghybriderna.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt. En hund är en hund och en varg är en varg. Enligt forskningen har vi tagit till oss hunden för 150 000 år sedan och under de åren har vi fått en hel del erfarenheter av hur hunden fungerar. Att då tro att djur ska bli som en hund på några generationer är lite naivt, säger presstalesmannen Hans Rosenberg.

Händelsen i Gustavsberg ser han som en olycka som kunnat inträffa oavsett hundras.

– Valpar är valpar oavsett om man har en blandning av varg och schäfer. Men det vi inte kan förstå är varför man söker sig en hund som är blandad med varg. För oss handlar det om att värna både hunden och vargstammen, säger Hans Rosenberg.