”800 000 svenskar kan ha lurats av sin tandläkare”

Uppdaterad 2015-05-27 | Publicerad 2015-05-26

800 000 svenskar varje år kan ha fått betala för höga tandläkarräkningar, avslöjar ”Kalla Fakta” i kvällens avsnitt.

Isabella Enklint, 57, fick betala 830 kronor extra för information om tandvård, som egentligen ingår i priset för en vanlig undersökning.

– Jag förstår inte över huvud taget, säger Isabella Enklint i programmet.

I kvällens avsnitt av TV4:s ”Kalla Fakta” har reportern Jonas Alsgren granskat vilka kostnader som tandläkare tar ut för behandlingar, genom att titta på Försäkringskassans stickprov och kontroller. ”Kalla Fakta” avslöjar ett omfattande mygel både hos privattandläkare och hos Folktandvården.

800 000 kan ha drabbats

En särskild undersökning, gjord av Försäkringskassan, med nästan 5 000 slumpmässigt utvalda tandvårdspatienter över hela landet, visar att var femte patient fått en felaktig räkning. Sett till hela Sveriges befolkning kan 800 000 patienter drabbas varje år, enligt ”Kalla Fakta”.

Det handlar exempelvis om att tandläkare tar betalt för att ta bort flera tänder, när bara en tand har tagits bort. ”Kalla Fakta” har hittat fall där patienter ibland fått betala mer än 3 000 kronor för mycket.

Isabella Enklint, 57, berättar i programmet om hur hon fått betala inte bara en gång, utan två gånger, för vanlig information om tandvård som egentligen ingår i priset för en vanlig tandläkarundersökning.

– Så jag skulle betala 830 kronor för att de ska informera mig om samma sak som jag redan gjort klart. Jag förstår inte över huvud taget, säger Isabella Enklint i programmet.

30 000 fall upptäckta

Försäkringskassan gjorde stickprover och på bara ett år hittade man omkring 30 000 fall inom den privata tandvården där patienter har fått betala för mycket.

– Ja, det kan finnas situationer där man har fått betala för vård som inte har utförts och då är man väl lurad av sin tandläkare, ja. Det är inte alls bra, säger Lars Olsson från branschorganisationen Privattandläkarna, till ”Kalla Fakta”.

Värre inom Folktandvården

Inom Folktandvården är fusket ännu värre, enligt ”Kalla Fakta”:s granskning. Där pågår fusk och slarv på var tredje tandvårdsklinik i landet. Enligt Ann-Charlotte Frank Lindgren, Folktandvårdens vd i Stockholms län, har tandläkarna inte saltat räkningarna.

– Nej, jag tycker att du använder helt fel ord. Vi pratar om att vi är dåliga på att dokumentera, säger hon till ”Kalla Fakta”.

FOTNOT: Programmet sänds i TV4 klockan 21.00.

Följ ämnen i artikeln