Ryanair: "Misstänkt bomb var falsklarm"

Publicerad 2015-06-25

Ett Ryanair-plan från Oslo rapporterades ha nödlandat i Warszawa efter misstanke om explosiva ämnen ombord.

Det visade sig vara ett falsklarm som kom in när planet var på väg tillbaka till Norge.

Passagerarplanet från Ryanair hade flugit från Oslo med 160 passagerare när det landade på flygplatsen Modlin utanför Warszawa på torsdagsmorgonen.

Enligt polsk polis skulle ett misstänkt paket finnas ombord.

– Paketet kan vara explosivt. En bombgrupp finns på plats, säger Simon Kozniewski vid polisen i staden Nowy Dwor Mazowiecki, enligt TVN24.

Ryanair: "Falsklarm"

Enligt Ryanairs webbsajt landade planet i Polen klockan 8.43, en dryg halvtimme försenat. Det fanns uppgifter i polsk media om att planet hade nödlandat, men det dementerades av flygbolaget.

Ett anonymt samtal om en "explosiv enhet" ombord hade kommit in till flygplatsen när planet var på väg att flyga tillbaka till Oslo.

"Flygplatsen tror att det här är ett falsklarm och säkerhetskontrollen förväntas bekräfta just det", skrev Ryanair i ett uttalande.

Vid klockan 10 meddelade en talesman från polisen att genomsökningen avslutats och att passagerarnas säkerhet kunde garanteras.

Man greps av polis

Enligt Ryanair har planet inte utrymts, passagerarna ska inte ens ha hunnit gå ombord.

"Det anonyma samtalet kom i samband med en flight från Warszawa till Oslo, som ännu inte hade bordats eller lyft", skriver flygbolaget.

Polsk polis uppger att de snabbt kunde spåra samtalet och att de gripit en 48-årig man. En åklagare ska besluta om åtal ska väckas och mannen riskerar isåfall upp till åtta års fängelse.

Ryanair-planet förväntades bli flera timmar försenat till Oslo på grund av falsklarmet. Händelsen orsakade problem även för andra flybolag, då en del av flygfältet stängts av.

Följ ämnen i artikeln