Kim Jong-uns lockbete till Trump

Kinas och Sydkoreas presidenter påstår att Kim Jong-un lovat att han är beredd att skrota Nordkoreas kärnvapen.

Det låter bra inför de stundande toppmötena.

Men varför är Kim själv så tyst?

Den nordkoreanske diktatorns hemliga besök i Kina är tecken på att det pågår en rad saker bakom kulisserna inför toppmötet med Donald Trump i maj och med Sydkoreas president Moon Jae-in i slutet av april.

Besöket i Peking var Kim Jong-uns första utlandsresa sedan han tog makten 2011 och ett uppenbart försök att visa att relationerna mellan de två länderna är bättre än sitt rykte.

Den allmänna uppfattningen i väst är att Kim Jong-un tidigare vägrat gå i Kinas ledband i motsats till sin pappa Kim Jong-il som ofta besökte och konsulterade Kina. När han tog över lät Kim Jong-un avrätta flera i toppen som hade goda kontakter med Kina. Han intensifierade kärnvapentesterna mot Kinas vilja och verkade inte det minsta tacksam över det ekonomiska stöd som Kina trots allt ger.

Militärt angrepp

I höstas var Kina så irriterade på Pyongyang att man i FN röstade för de skarpaste ekonomiska sanktionerna hittills mot Nordkorea.

Kanske var det, i kombination med president Trumps hot om militärt angrepp, ett viktigt skäl till att Kim Jong-un efter nyår helt bytte attityd mot omvärlden, från total konfrontation till förhandlingsvillig.

Kina är fortfarande Nordkoreas viktigaste allierade, kanske den enda. 90 procent av Nordkoreas handel sker med Kina och det är Peking som tidigare sett mellan fingrarna med tillämpningen av vissa sanktioner och därmed gett det slutna landet en livlina.

Nu vill Kina försäkra sig om att man inte lämnas utanför en eventuell uppgörelse mellan Nordkorea, USA och Sydkorea. Kina vill gärna se en kärnvapenfri Koreahalvö men vill absolut inte att regimen i nord kollapsar eftersom det skulle öppna upp för USA att flytta fram sina positioner och få en direkt landgräns mot Kina.

Hemlighet

Kim Jong-uns resa gjordes i sedvanlig hemlighet. Kina bekräftade besöket först sedan den 34-årige diktatorn återvänt hem. Men då släpptes bilder på de två ledarna uppställda med sina respektive fruar och skakandes hand. Bilder som vill visa upp enighet och vänskap mellan Kina och Nordkorea.

Efter mötet gjorde Kina ett uttalande där man försäkrar att Nordkorea är berett att ge upp sina kärnvapen.

Ett liknande uttalande gjorde tidigare Sydkorea efter att en högt uppsatt delegation besökt Pyongyang.

Däremot har Kim Jong-un inte sagt ett ord i ämnet sedan Trump tackade ja till hans erbjudande om ett toppmöte.

Att alla pratar om vad Nordkorea ska göra utom Kim känns inte bra. Vad han säger själv är trots allt det väsentliga.

Lockbete

Det faktum att Kim låter sitt budskap föras vidare av andra ledare tyder på att han vill skaffa sig ett så stort manöverutrymme som möjligt inför de stundande förhandlingarna med Sydkoreas president Moon Jae-in och USA:s president Trump.

Det blir lättare att backa när han själv inte intagit någon officiell ståndpunkt.

De välvilliga uttalandena via Kina och Sydkorea ska nog mer ses som lockbete för Trump att verkligen genomföra toppmötet. Att Nordkorea skulle ge upp de kärnvapen man betraktar som en livförsäkring är högst osannolikt.

Når USA

Snarare hoppas Kim Jong-un kunna förhandla från en styrkeposition nu när han kan visa att landet har kärnvapen som kan nå ända till USA och dessutom mäktiga Kinas backning. Det är svårt att se att USA är berett att ge så långtgående säkerhetsgarantier till regimen att Kim Jong-un blir nöjd.

Färska satellitbilder visar, enligt New York Times, att Nordkorea är i färd med att starta upp en ny kärnreaktor.

Fortfarande vet ingen var mötet mellan honom och Trump kommer att hållas. Besöket i Kina visar att Kim Jong-un trots allt är beredd att resa utomlands men bara under extrema säkerhetsåtgärder.

Därför är gränsstaden Panmunjon i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea fortfarande den troligaste mötesplatsen.