Polisen: Skjutningen i Malmö kan leda till hämndaktioner

Publicerad 2018-06-19

Sex män sköts på öppen gata i Malmö – tre av dem har dött av sina skador.

Skottlossningen misstänks vara kopplad till en gängkonflikt i staden. Polisen befarar att händelsen kan följas av hämndattacker.

– Det finns alltid en sådan risk, säger polismästare Stefan Sintéus.

Det var mycket folk i rörelse på Drottninggatan i Malmö när skottlossningen utbröt strax efter klockan 20 på måndagskvällen. Enligt Aftonbladets uppgifter öppnade en eller flera gärningsmän eld med automatvapen från en mörk bil.

Sex män, som befann sig utanför ett internetkafé, träffades av kulorna. En av dem dog kort efter skjutningen. Ytterligare två avled under natten.

Samtliga sex har kopplingar till den organiserade kriminaliteten i Malmö, uppger polisen. Alla kände dessutom varandra.

– De här personerna som är inblandade är att betrakta som gängkriminella, säger Stefan Sintéus, polismästare i staden, vid en presskonferens.

– Det är beklagligt att så unga människor miste livet. Det är också beklagligt att några familjer har söner som är mördare.

”Finns heta gängkonflikter”

Enligt Sintéus finns det tre-fyra pågående gängkonflikter i Malmö. Polisen kopplar samman skjutningen med en av dem.

– Det finns ett antal gängkonflikter som vi betraktar som heta, och denna finns med bland dessa. Det är väldigt irriterat mellan grupperingarna, säger han, och fortsätter:

– Vi kan inte säga exakt vad som utlöst detta, men ofta är det så att man i sina grupperingar känner sig kränkta över någonting. Det kan gälla en ouppklarad affär eller någons flickvän eller någonting annat.

Utredarna befarar att trippelmordet kan komma att utlösa hämndaktioner.

– När man har den här typen av konstellationer finns det alltid en sådan risk, så det har vi med som arbetshypotes, säger Stefan Sintéus.

Vädjar om tips

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse med anledning av det inträffade, och förstärkningar kan komma att kallas till Malmö från övriga landet.

Stefan Sintéus ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Att avlossa ett vapen på en sådan här plats kan liknas vid att någon kastar en handgranat. Det finns alltid en risk att tredje person drabbas.

Han manar dock allmänheten till lugn.

– I regel är det kriminella som skadar andra kriminella. Det är väldigt ovanligt att utomstående råkar illa ut.

Polisen har gjort en del fynd på brottsplatsen. Än så länge har dock ingen misstänkt gripits.

Utredningsledaren Niklas Kirchhoff vädjar till personer som har information om händelsen att höra av sig.

– Vi uppmanar alla som gjort iakttagelser att höra av sig. Det gäller oavsett om det rör händelser innan, under eller efter brottet, iakttagelser av fordon eller om man filmat på platsen eller tagit foton, säger han.

Om du har upplysningar att lämna, prata med polisen som befinner sig i anslutning till brottplatsen eller ring 114 14.