CNN-journalisterna mitt i striden om Mosul

Uppdaterad 2016-11-11 | Publicerad 2016-11-07

I över ett dygn följde ett team från CNN irakiska specialsoldater när de försökte inta Mosul.

De blev attackerade av självmordsbombare och krypskyttar och såg människor dö.

De fick söka skydd hos civila som befinner sig mitt i kriget.

– Striden om Mosul har bara börjat, säger Arwa Damon, CNN:s seniorkorrespondent.

Trånga gränder där döden lurar bakom varje hörn. Vita flaggor som hänger från fönstren och skräckslagna civila. I fredags följde ett team från CNN med soldaterna ur en irakisk specialstyrka när de försökte inta Samah, öster om Mosul.

En 19-åring kvinna som heter Nour gråter när soldaterna kommer in i hennes familjs hem.

– Jag är rädd att de ska ta min far, säger hon snyftande i kameran.

Ju längre de kommer in i bebyggt område desto hårdare motattacker utsätts de för. Granatbeskjutning, krypskyttar och självmordsbombare. En gul taxi är på väg mot konvojen. Soldaterna är spända.

De berordar bilen att stanna. Den flintskallige föraren med långt vitt skägg kliver ut ur bilen. Soldaterna ropar motstrida order till honom: "Sitt". "Stanna där du är". "Kom till oss".

Plötsligt hörs ett skott och föraren faller ner i ett dike.

– Varför sköt du honom? frågar en av soldaterna sin kollega.

Kort därefter dör mannen.

Granater och kulor träffar stridsfordonen de färdas i. En öronbedövande explosion får marken att skaka.

– Självmordsbombare, säger en av soldaterna.

Kommer pågå i månader

– Vi är helt körda. Vi har varit belägrade i tio timmar. Vi har 20 skadade och inga fordon kvar, säger en av soldaterna, sent på fredagskvällen.

De tillbringar natten hemma hos en irakisk familj. IS-terroristerna är bara några hus bort. Ammunitionen håller på att ta slut, och de väntar desperat på att få hjälp av fler irakiska styrkor.

När styrkan väl anländer förs CNN:s team till säkerhet.

Flera av soldaterna befarar att striderna kommer att pågå i månader.

– Vi har tur som kan lämna stridszonen. Men de här männen tvingas att återvända, säger journalisten Arwa Damon.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

Följ ämnen i artikeln