Expert: Livräddande behandling

TT

Publicerad 2018-10-01

Tasuku Honjo, en av årets Nobelpristagare i medicin eller fysiologi.

Cancerpatienter som förr i princip var dödsdömda kan i dag, tack vare årets Nobelpristagares upptäckt, leva längre och ibland botas, säger en svensk expert.

– Det är en stor dag för oss som jobbar inom fältet, säger Jonas Nilsson, professor i experimentell cancerkirurgi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, om medicinpriset till James Allison och Tasuku Honjo.

Nilsson beskriver Nobelpristagarnas arbete som "en grundforskningsupptäckt som gått hela vägen från labbet till att göra stor skillnad för patienter med svår metastaserad cancersjukdom".

En livräddande behandling, med andra ord.

– Fram till 2010, när man fick metastaser av melanom (hudcancer), var det i princip garanterat att man avled i den här sjukdomen. I dag kan 30, kanske rentav 50 procent få väldigt långvariga responser där de överlever flera år. Och vi börjar redan nu prata om att en del patienter blir botade av den här nya behandlingen, säger Nilsson.

Han beskriver melanom och lungcancer, som behandlingen också är framgångsrik mot, som de kanske besvärigaste cancerformer som finns.

Att behandlingen är bra mot just de två cancerformerna tycks bero på att de innebär en extern påverkan – sol respektive rökning – på arvsmassan. Det gör att immunförsvaret känner igen cancercellerna som främmande för kroppen, säger Nilsson.

Följ ämnen i artikeln