Trycks ner av kontrollanter

Publicerad 2012-04-20

Här brottas Jeanette Halldin, 28, ner av Västtrafiks kontrollanter – trots att hon betalat för resan.

– Släpp mig, släpp mig, jag orkar inte mer, skriker hon gång på gång.

Flera medpassagerare filmade bråket på spårvagnen.

Jeanette Halldin, 28, brottades ner av Västtrafiks kontrollanter.

Det var tidigt i onsdags morse som det upphetsade bråket på sexans spårvagn i Göteborg filmades av flera vittnen. Jeanette Halldin, 28, var på väg till jobbet som personlig assistent när kontrollanterna klev på.

Hon säger själv att hon hade glömt att stämpla biljetten direkt när hon klev på, men att hon gjorde det så snart hon kom på det.

– Sen klev kontrollanterna på och sa att jag skulle betala 1200 kronor, säger Jeanette Halldin.

Hon vägrade betala avgiften och ville därför inte visa sin legitimation.

Enligt kontrollanterna och Västtrafik stämplade hon biljetten först när hon förstod att det var biljettkontroll, men det tillbakavisas av både Jeanette och vittnen till händelsen.

– De påstår att hon stämplade när de gick på, men det gjorde hon inte. Jag såg allting, hon satt ner när de klev på. Jag var den första de gick fram till, säger Irina Ilvesten, 26.

Hotfull situation

Hit går alltså uppgifterna i sär. Men det som hände sen fångades på film eftersom flera medpassagerare reagerade mycket starkt på kontrollanternas hotfulla agerande.

– Jag började filma direkt. Jag bara kände i magen att något var fel. Det var väldigt obehagligt, jag är fortfarande chockad, säger Irina Ilvesten.

Hon berättar att det gick fort. Jeanette Halldin omringades av kontrollanterna.

– De var fyra stycken som i princip kastade sig över henne. Det var hemskt. Hon fick panik, hon kände sig väldigt inträngd och det var hon också, säger Irina.

Jeanette Halldin säger att hon själv har reagerat med förvåning när hon sett filmklippen från händelsen. Hon känner inte igen sig själv.

– Jag måste ha varit väldigt rädd. Jag bråkar aldrig med någon, självklart kände jag mig hotad och så var jag stressad över att jag skulle komma försent till jobbet.

Drabbades av panik

På filmen hör man hur hon gång på gång säger till kontrollanterna "jag har betalat, jag har betalat". Men kontrollanterna omringar och håller fast henne.

– Nu lugnar du ner dig, säger kontrollanterna.

Jeanette Halldin, som blev allt mer panikslagen, försökte ta sig loss.

– Jag orkar inte mer, skriker hon på filmen.

Flera resenärer försökte få kontrollanterna att släppa henne, ringde polisen och ifrågasatta deras agerande.

– Har ni rätt att använda det våld ni gjorde? undrar en kvinna på filmen.

Kontrollanterna hävdade att de hade rätt att gripa Jeanette för "bedrägligt beteende" och Västtrafik står fast vid att de agerade riktigt när de höll fast Jeanette.

Rätt att hålla kvar

– De har agerat korrekt efter de lagar och regler som vi ska förhålla oss till. Biljettkontrollanterna har rätt att hålla kvar en person om de misstänker brott, deras bedömning är att hon betalade när de aviserade biljettkontroll, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

Till vilket pris som helst?

– Ja, det är det som är frågan. Det här är jättesvåra bedömningar.

De är fyra stycken som trycker ner henne. Är det ett korrekt agerande?

– De har hållit kvar henne i väntan på polis, jag tycker att det är tråkigt att det behöver hända men de har följt de lagar och regler som de ska följa.

– Jag blir väldigt ledsen över det jag ser på filmen och jag beklagar om tjejen känt obehag.

Till slut kom polisen till hållplatsen Brunnsparken där spårvagnen hade stannat och då lugnade situationen ner sig. Västtrafik säger att de genomför en översyn av syfte, arbetssätt och instruktioner för biljettkontrollerna.