Stor vrede efter dödsbranden: ’Regeringen måste ta ansvar’

Publicerad 2017-06-15

I lördags tvingades Theresa May sparka sina närmaste rådgivare.

Ersättaren hamnade i blåsväder direkt – efter Londonbranden där 12 bekräftats döda.

Mays stabschef Gavin Barwell ska ha missat viktiga brandsäkerhetsåtgärder under sin tid som bostadsminister.

– Om du nekar lokala myndigheter den finansiering de behöver, då finns det ett pris att betala, säger Labourledaren Jeremy Corbyn till LBC Radio.

Askan ligger kvar i luften över Kensington. Det brinner fortfarande i några av de 120 lägenheterna i det 24-våningshus som under natten blossade upp som ett gigantiskt eldmoln över västra London.

Tolv dödsfall har blivit bekräftade, men det kommer att bli fler, säger Londonpolisen.

På gatan kring det pysande kolhuset står grannarna och ser på. De är förkrossade. Många tror sig ha förlorat vänner inne i tornet. Och de är förbannade.

– Jag kommer att protestera. Någonting måste göras åt detta, säger Ifrah Ahlab, 37.

Hon står tillsammans med vännen Shenaz Abdulazaz, 37, och bevakar elden som de befarar har tagit livet av en vänfamilj.

– Jag är så arg. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva bevittna något sådant i London i dag, det hör hemma i den viktorianska eran (på 1800-talet), säger Ifrah.

Branden spred sig snabbt

Ash Sha, 30, bor också i ett av husen mittemot Grenfell Tower. Han är säker på att det varit den restaurering som det brinnande höghuset genomgick härom året som fick branden att sprida sig så snabbt. Han plockar upp en av de lätta förkolnade bitarna av ett material som ser ut som någon slags isolering.

– Denna byggnad är gjord i tegel, precis som de flesta andra hus i området. Men för några år sedan renoverade de den och klädde den i en grön fasad för att den bättre skulle matcha med nyare byggnader i området. Då satte de också in denna isolering som nu regnar ner över oss, säger Ash.

– Den skulle vara eldresistent men istället tog den eld och spred den över hela byggnaden.

– Nu kommer alla boende här att protestera. Det kommer att bli enorma protester, det kan jag garantera. Även om det bara är ett liv som spillts så är det tillräckligt, säger han.

En förbipasserande kvinna skriker till media som samlats vid avspärrningarna att det är gentrifieringens fel. Och många av grannarna håller med.

Dyrt – och segregerat

Härom året rankades området Kensington och Chelsea till Storbritanniens dyraste område – med ett kvadratmeterpris på omkring 130 000 kronor för den som vill köpa en fastighet, enligt Daily Mail. Det är sex gånger så mycket som det nationella snittpriset. Men samtidigt lever många i Kensingtons norra delar i fattigdom. Här övergår de pampiga vita husen och de välskötta blomrabatterna i resten av området i gamla tegelbyggnader som står och förfaller.

En av anledningarna till att Grenfell Tower kläddes i den plastfasad som nu pekas ut som anledningen till att branden kunde spridas så snabbt, var för att förbättra utsikten för de som flyttat in i områdets nybyggda lyxlägenheter, skriver The Independent som tagit del av restaureringsdokumenten. I dokumenten är det återkommande temat att restaureringen, som stod klar i maj i fjol och kostade närmare 100 miljoner kronor, var för att förbättra ”områdets utseende” – vilket får Kensingtonborna att rasa.

– De boende här är tillräckligt marginaliserade här som det är, säger Ash Sha.

– Nyligen rev de ett hem för äldre och byggde lägenheter för rika. De byggde till och med lyxiga penthouse på taken – bara meter från de kommunala hus som de fattiga bor i. Det är som att peta de som bor på andra sidan i ögat med en pinne.

Journalisten och politiska kommentatorn Owen Jones delar The Independents artikel på Twitter med orden: ”Detta är fruktansvärt grymt och säger mycket om en groteskt segregerad stad och ett groteskt segregerat land.”

Mays nya stabschef i blåsväder

Kronan på verket i Labours starka val i förra veckan var att partiet för första gången i historien vann i det starka Toryfästet Kensington – landets rikaste valdistrikt. Segern som gjorde Labourpolitikern Judith Blakeman till områdets parlamentsledamot kom med en marginal på 20 röster.

En av anledningarna till premiärminister Theresa Mays svaga resultat med de konservativa var att Labourledaren Jeremy Corbyn efter vårens terroristattacker anklagat May för att under sin tid som inrikesminister ha skurit ner på 20 000 polistjänster.

– Du kan inte snåla när du ska skydda allmänheten, sa Corbyn efter London Bridge-attacken den 3 juni och krävde Mays avgång.

May kritiserades även för sitt dåliga kampanjande och tvingades av sina partimedlemmar att sparka sina två närmaste rådgivare. Nick Timothy och Fiona Hill lämnade sina jobb som stabschefer och ersattes i lördags av Gavin Barwell – som direkt hamnade i blåsväder.

Drev aldrig igenom brandskyddsåtgärder

Barwell ska under sin tid som bostadsminister ha misslyckats med att driva igenom en brandskyddsåtgärd och fick en enorm kritik efter onsdagens jättebrand i Grenfell Tower.

– Om du nekar lokala myndigheter den finansiering de behöver, då finns det ett pris att betala, säger Corbyn i en intervju med LBC Radio.

Brandexperten Ronnie King hade efter en brand i London 2009 där sex personer dog skrivit en rapport där han krävt en ny bedömning av brandsäkerheten. Bland annat hade King rekommenderat att brandskydssystem och sprinklers skulle installeras i 4 000 liknande lägenhetshus över hela landet.

– Jag skulle inte tro att en brand skulle kunna spridas som denna om automatiska sprinklers funnits installerade, sa King i LBC Radio på onsdagsmorgonen.

King säger sig ha pratat med Barwell tidigare i år och fått till svar att inget beslut ännu tagits kring detta.

– Barwell sa att han fortfarande såg över det och skulle träffa en partiöverskridande grupp, säger King till The Independent.

– Sedan utlystes valet och mötet skedde aldrig.

’Regeringen måste ta ansvar’

Labourpolitikern Harriet Harman, som i det brittiska underhuset representerar området Camberwell och Peckham där den stora branden 2009 utlöstes i ett 14-våningshus, säger till BBC Radio 4 att regeringen måste ta ansvar.

– Regeringen har skurit ner på pengar till kommuner. Om man skär ner på pengar till kommuner så har man inte råd med sprinklers, säger hon.

– Jag är rädd att regeringen måste säga att ”vi har ansvaret i allmänna byggnader att säkerställa säkerheten för de boende och vi kan inte hålla i slantarna där det kommer att kosta liv.

Theresa May skänkte på onsdagsmorgonen en tanke till alla drabbade av den stora branden i Kensingtons norra delar.

– Mina tankar är med de boende och familjer till någon som fastnat i denna fruktansvärda händelse. Londons brandkår och polis har bekräftat att folk har dött och jag sänder ut mina kondoleanser till deras nära och kära, sa hon enligt Evening Standard.

Höll krismöte

Premiärministern höll under onsdagseftermiddagen ett krismöte med anledning av branden, för att ”koordinera reaktionen och försäkra sig om att regeringen är redo att hjälpa räddningstjänsten och de lokala myndigheterna vid behov”, sa en Downing Street-talesman till Evening Standard. Efter mötet lovar Theresa May att gå till botten med vad som orsakat branden – och förhindra att det sker igen.

– När det är möjligt att identifiera orsaken till denna brand, då kommer det givetvis att ske en ordentlig utredning och om det finns någonting att lära av detta, så kommer vi att göra det och agera, säger May enligt Daily Mail.

Efter att ha tappat mandat i det brittiska underhuset och förtroende hos sina partimedlemmar under valet innebar onsdagens tragiska brand för Theresa May ytterligare förlorad tid inför nästa veckas Brexitförhandlingar – och tveksamheter inför hennes nytillsatte stabschef.

Följ ämnen i artikeln