Irak: Minst fem döda i demonstrationer

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-10-02

Hundratals människor i Bagdad och i södra Irak protesterade mot bland annat korruption under tisdagen. Här bärs en skadad demonstrant bort.

Protesterna i Bagdad växer i styrka. I staden al-Nasiriyya i södra Irak förekommer skottväxling mellan polis och demonstranter.

Myndigheterna kallar in säkerhetsstyrkor för att återfå kontrollen.

Under den andra dagen av växande protester förvärrades läget i al-Nasiriyya. Irakiska antiterrorstyrkor beordrades ut på stadens gator sedan "polis förlorat kontrollen över läget", rapporterar Reuters och citerar poliskällor.

Minst fem personer har dödats under onsdagen i ofta spontana demonstrationer mot regeringen och premiärminister Adil Abd al-Mahdi.

Under den andra dagen av protester samlades de första demonstranterna redan på morgonen på ett tiotal ställen i huvudstaden där de snart mötte kravallutrustad polis. Demonstranterna började sedan söka sig till Tahrirtorget i centrala Bagdad, medan polis försökte stoppa dem från att gå över floden Tigris och till Gröna zonen där regeringsbyggnader och ambassader ligger.

Skarp ammunition

Protester bröt även ut i flera andra städer, däribland Basra och al-Najaf, enligt jordanska tidningen al-Hadath.

Kravallpolis svarade på demonstrationerna med att skjuta i luften för att skingra folkmassorna, ibland med skarp ammunition. Även vattenkanoner och tårgas sattes in för att mota demonstranter.

Vittnesmål och bilder från nyhetsbyråernas fotografer visade hur skadade förs bort från sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor.

Stor arbetslöshet

De växande protesterna springer ur ett missnöje över utvecklingen i Irak där en fjärdedel av de unga är arbetslösa, korruption hämmar tillväxten och den oljerika staten står och stampar.

Två år efter den militära segern över den så kallade Islamiska staten och i en tid av åtminstone tillfälligt lugn hoppas Iraks invånare kunna njuta fredens framgångar.

Men för många har utvecklingen stagnerat, för vissa har läget försämrats. Korruptionen anses genomsyra de ledande samhällsskikten. Av årets budget på 106 miljarder dollar går 19 procent till säkerhetsfrågor och 14 procent till oljedepartementet. Utbildning, hälsovård och återuppbyggnad får 8 procent.

Så när de spontana demonstrationerna började växa i styrka i tisdags, sågs skanderandet av paroller som "ned med regimen" snarast som en protest mot hela den politiska eliten, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– De förnyade protesterna i Bagdad och säkerhetsstyrkornas våldsamma svar är tecken på att många förkastar det politiska etablissemanget och dess förmåga att förbättra livsbetingelserna trots en stor budget, säger den ekonomiske analytikern Ahmad al-Mumin till Reuters.

Kontakter krävs

Säkerhetsstyrkornas agerande kritiseras av president Barham Salih, som sent på tisdagskvällen sade att fredliga protester är en rättighet för irakiska medborgare. Inrikesminister Saad Maan uppgav samtidigt enligt statliga medier att "infiltratörer" står bakom våldet.

Men problemet är djupare än gatuprotesterna i Bagdad och andra irakiska städer.

– Jobb finns bara för dem som har goda kontakter med militären eller de mäktiga religiösa, politiska partierna, säger Salam Jafaar som har examen från en teknisk högskola, till Reuters.

Följ ämnen i artikeln