LRF kräver åtgärder mot vildsvin och hjortar

Felicia Nordlund/TT

Publicerad 2019-05-21

Vildsvin som bökar upp åkrar och fält har ställt till det för det svenska lantbruket. Arkivbild.

Vildsvinens och dovhjortarnas skador på lantbruket har blivit så stora att läget nu är akut.

Många lantbrukare har redan tvingats ge upp sin verksamhet och fler kan det bli, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som uppmanar riksdagen att ta tag i problemet.

Viltstammen måste minska för att det svenska jord- och skogsbruket ska klara att hantera trycket. Så lyder budskapet i LRF:s skrivelse till regeringen och riksdagen som blir offentlig på onsdagen.

Varje år kostar skador orsakade av bara vildsvin nära en miljard kronor. Älgskadorna på skogen uppgår till samma summa.

– Nivån på skadorna är oacceptabel. Det är ett problem i hela Sverige men det handlar om olika viltslag. På senare år har vildsvinen blivit ett allt större problem, men även kronhjort, dovhjort och vissa fågelarter förstör fälten, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.

"Många ger upp"

För att komma till rätta med problemet måste utfordringen av klövvilt regleras, avskjutningen öka och systemen för att sälja vildsvinskött direkt till konsumenten bli enklare och billigare, enligt LRF. Och så måste jaktlagstiftningen anpassas efter dagens verklighet.

– Lagstiftningen kom till i en tid då vi hade färre viltstammar. Då handlade det om att ta vara på och förvalta stammarna men i dag har många arter exploderat i antal och då behöver vi en lagstiftning som i stället kontrollerar och reglerar, säger Palle Borgström.

Många av de värst drabbade bönderna finns i sydöstra Sverige. Men vildsvinen har börjat sprida sig norrut och ställer till problem ända upp till Dalarna.

– Det finns ett antal lantbrukare som ger upp för att de varje år eller flera gånger om året får sin gröda förstörd. Det blir ju ohållbart i längden, säger Borgström.

Hotad livsmedelsproduktion

En av dem är Margareta Malmquist som driver ett jordbruk utanför Nyköping – eller i "hjortlandet" som området kallas av invånarna.

– Dovhjorten och vildsvinen har tagit överhand här och det börjar bli omöjligt att odla. Vi är många i området som har tvingats lägga ner eller ändra produktionen, säger hon.

För 15 år sedan hade Margareta Malmquist slaktsvin och nötköttsproduktion på gården och odlade spannmål. Men sedan dess har dovhjortarna på fälten blivit allt fler.

– Skadorna blev större och större och till slut fick vi fick negativa siffror i vår budget för spannmålsodlingen. Vi började inse att dovhjorten åt så mycket av fodret till våra djur att det inte räckte till.

Hon hoppas att politikerna ska ta LRF:s uppmaning på allvar och tror att åtgärderna är tillräckliga för att rädda hennes, och andras, verksamhet.

– Vi kan inte vänta längre. Det här är ett väldigt stort hot mot hela den svenska livsmedelproduktionen, för vi producerar ju faktiskt mat, säger hon.