Hade automatvapen men släpptes – misstänks nu för inblandning i mord

Publicerad 2019-08-29

23-åringen är yrkeskriminell och utreddes för att ha förvarat ett skarpladdat automatvapen. Men tingsrätten fattade beslut om att han skulle släppas ur häktet.

Väl på fri fot misstänks mannen ha hjälpt till att mörda rapparen Rozh, som sköts ihjäl då han var ute med hunden.

”Jag brukar bära vapen och ni rapporterar mig för en jävla joint”. Den 23-årige mannen blev upprörd då polisen kontrollerade honom i Rinkeby i slutet av november. I polisbilen fortsatte mannen att prata och berättade att han hade ett jobb – som ”yrkeskriminell”, enligt polisens PM.

Informationen ledde till att polisen gjorde en husrannsakan i en bostad som mannen hade tillgång till. Under kylskåpet hittades kokain, och i en ventilationstrumma fanns ett automatvapen med tillhörande magasin och skarp ammunition.

Misstänks för att ha hjälp till vid ett mord

23-åringen kopplas till en ökänd kriminell gruppering där en konflikt med ett rivaliserande gäng skördat flera liv, enligt polisen.

23-åringen häktades misstänkt för grovt vapenbrott, men försattes i februari på fri fot.

Den 30 juni sköts rapparen Rozh Shamel, 23, till döds utanför sin port i Stockholmsförorten Blackeberg. Skotten föll då han var på väg ut med sin hund.

Någon vecka senare – i mitten av juli – åtalades 23-åringen för att ha förvarat automatvapnet.

– Som läget såg ut i februari tyckte inte tingsrätten att det handlade om sannolika skäl för det grova vapenbrottet. Men sen kom det fram nya uppgifter i förhör som gjorde att bevisläget förbättrades, och jag åtalade honom för grovt vapenbrott, säger åklagare Alexandra Bittner.

Och i slutet av juli häktades 23-åringen på nytt, som misstänks för medhjälp till mordet på Rozh.

Riskerar långt fängelsestraff

– I nuläget sitter även en person häktad misstänkt för mord. Jag kan tyvärr inte berätta någonting om utredningen, men det kommer säkert dröja ytterligare fyra månader innan jag kan fatta beslut i åtalsfrågan, säger Alexandra Bittner.

Förutom det grova vapenbrottet åtalades 23-åringen även för att ha haft nästan 95 gram kokain.

En man, som i slutet av november var 17 år, har åtalats för samma brott.

Enligt åklagaren ligger straffvärdet för brotten – vad gäller 23 -åringen – på tre års fängelse.

Dom i vapenärendet, väntas inom kort.

Aftonbladet har sökt 23-åringens advokat.

Följ ämnen i artikeln