Miljonmarsch planeras av Sudans demonstranter

avTT

Foto: Salih Basheer/AP/TT
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum tidigare i april.

Proteströrelsen i Sudan ökar trycket på det styrande militärrådet och förbereder en rikstäckande generalstrejk och en marsch med en miljon demonstranter.

Militärrådet bjuder samtidigt in demonstranterna för att återuppta de samtal som tidigare avbrutits.

I helgen klargjorde proteströrelsen att den avslutat samtalen med det tio man starka militärrådet som styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten den 11 april eftersom dess krav om en övergång till civilt styre inte har uppfyllts. Rådet, som hittills vägrat släppa ifrån sig makt och sagt att det ska styra under en tvåårig övergångsperiod, ställde i sin tur hårdare krav på demonstranterna och konflikten mellan parterna skärptes.

Fler demonstranter har också strömmat in till huvudstaden Khartum.

Marsch på torsdagen

Nu säger Siddiq Farouk, en av ledarna för proteströrelsen, att demonstranterna "förbereder en generalstrejk" runt om i landet om rådet inte lämnar över styret till en civil förvaltning. Han uppger också att en demonstrationsmarsch med en miljon deltagare planeras.

Den senare uppgiften bekräftas av Ahmed al-Rabia som är en av de högsta ledarna för SPA, den största protestgruppen. Han säger att SPA manar till en miljonmarsch på torsdagen.

Samtal i presidentpalatset

Ett annat möjligtvis oroande tecken för militärerna är att sudanesiska domare sagt att de för första gången ska delta i de protester som envist fortsätter, för att "stödja förändring och ett oberoende rättsväsende".

Militärrådet bjöd enligt ett uttalande in ledare för proteströrelsen till återupptagna samtal på onsdagskvällen i presidentpalatset i Khartum.

Tidigare luftade Omar al-Digeir, en av ledarna för demonstranterna, en vilja att träffa militärrådets chef, generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan.

– Vi är redo att samtala med ledaren för militärrådet och jag tror att frågorna kan lösas genom dialog, säger al-Digeir.