20 nya IVA-platser om dagen i Stockholm

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-04-03

Behovet av intensivvård för covidpatienter ökar i mycket hög fart i Stockholm – men än så länge ökar antalet vårdplatser i lika hög takt, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

– Vi ligger fortfarande steget före, men utvecklingen går mycket snabbt.

Dag för dag kommer allt fler covidpatienter in på intensivvårdsavdelningarna i Stockholm, och man närmar sig med "rask takt ett tak". Den bilden gav Andreas Hvarfner, överläkare på intensiven i Solna i SVT:s Aktuellt i torsdags kväll. Enligt honom kan IVA-platserna vara slut redan till helgen.

Men Björn Eriksson säger att man ännu ligger steget före viruset.

– I regionen finns lediga IVA-platser fortfarande och vi ökar kapaciteten varje dag. I dag, i morgon och på söndag ökar vi med ungefär 20 platser om dagen. Så vi utgår från att vi ska klara av det.

Kraftig platsökning

Inför coronapandemin hade Region Stockholm ett 90-tal IVA-platser, men har i dag ökat till runt 250 platser. Enligt regionens senaste rapport vårdas 157 covidpatienter på IVA.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, beskriver ett konstant ökande tryck på IVA.

– Antalet nya som kommer in till sjukhusen är enormt.

– Det är ont om platser och sjukhusen är ansträngda. Sedan är det inte riktigt jämt fördelat, vissa har fått det väldigt mycket tuffare än andra.

Enligt Björn Eriksson är trycket hårdast på S:t Göran och Danderyd.

– Man söker ju inte till ett sjukhus som är ledigt, utan man söker till det närmaste. Så de är ganska hårt ansträngda, säger Eriksson.

Det försöker man bland annat åtgärda genom att styra om ambulanstrafik som skulle gått till Danderyd till Karolinska i Huddinge. Det är också i Huddinge som man ökar IVA-kapaciteten mest.

Eftersatt covidtestning

I nuläget är det dock inte vårdplatserna som är den stora utmaningen, det är personalbemanningen.

Johan Styrud säger att det är ett stort bekymmer att en så stor del av personalen är hemma och inte kan testas för covid-19.

– Kapaciteten (för tester) ökar, men den ökar alldeles för långsamt, säger han.

Gunilla George, ordförande i Vårdförbundet Stockholm, beskriver en frustration bland medarbetarna över att man måste stanna hemma med mycket lindriga symtom, eftersom man inte kan testas.

– Vet man inte om det är covid-19 är ju rekommendationen att man ska stanna hemma och vara symtomfri i två dygn. Så det är en fråga som man är angelägen att få rull på.

Krislägesavtal

På fredagen aktiverade arbetsgivarorganisationen Sobona och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) krislägesavtalet för intensivvården i Stockholm, efter regionens begäran.

Det kommer innebära en ökad kapacitet för IVA, säger Björn Eriksson.

Gunilla George manar dock till försiktighet för att inte slita ut personalen.

– Om man drar i gång med högsta växeln direkt från början har man nog ganska snart en medarbetargrupp som blir sjuka själva, och som inte kommer kunna vårda dem som ska vårdas. Så det kräver klokhet hos arbetsgivaren för att använda detta instrument.

TT: Var går gränsen för hur mycket IVA-kapaciteten kan öka?

– Vi försöker öka så mycket som behovet är, säger Björn Eriksson.

– Men sedan får vi bedriva IVA-vård på annat sätt, och bemanna den lite glesare. Men det är en fråga inom varje sjukhus, hur man ska öka på bästa sätt.

Johan Styrud från Läkarföreningen säger att coronapandemin tär på personalen, både psykiskt och fysiskt.

– Många är väldigt, väldigt trötta.

– Folk ska förstå att vi är i en väldigt allvarlig situation som har eskalerat dag för dag. Vi ser absolut ingen ljusning på något sätt.

Följ ämnen i artikeln