Överstelöjtnanten om attackerna mot Lviv

Uppdaterad 2022-03-27 | Publicerad 2022-03-26

På fredagen meddelade Rysslands försvarsdepartement att huvudmålet var att ”befria Donbass” i öst.

Men på lördagen attackerades den hittills förskonade staden Lviv i västra Ukraina.

– Det har varit en relativt fredad stad och det här skapar extra rädsla och uppmärksamhet, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

På fredagen meddelade det ryska försvarsdepartementet att ”generellt har den första fasen av operationen klarats av”.

– Stridsförmågan hos de ukrainska styrkorna har reducerats betydligt vilket gör det möjligt att fokusera på huvudmålet att befria Donbass, sade Sergej Rudskoj, ett av toppnamnen i den ryska generalstaben.

Donbass är samlingsnamnet för utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Men vad utlåtande innebär i praktiken återstår att se.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan säger att fredagens uttalande kan vara ett försök från Ryssland att förklä att de hittills misslyckats med sin stora offensiv i Ukraina.

Överstelöjtnanten: Kan inte dra sig tillbaka under strid

– Det betyder inte att kriget är slut. Skillnaden nu är att Ukraina har initiativet i flera större städer, inte ryssarna. De ryska styrkorna är kraftigt reducerade och sannolikt har Ryssland insett att de inte kan fortsätta sin offensiv på samma sätt som de hittills gjort, säger Joakim Paasikivi.

Men att de ryska styrkorna har gått in i försvarsställning innebär inte att de indirekt kommer dra sig tillbaka.

Och även om de skulle försöka dra sig tillbaka kommer markstriderna fortsätta, eftersom Ukraina är fast beslutna vid att bekämpa de ryska styrkorna.

Flera personer har skadats efter flera kraftiga explosioner i Lviv, i västra Ukraina.

– De ryska förbanden på marken står där de står. Det är strider i flera ukrainska städer nu och rent militärt är ett tillbakaryckande under strid bland det svåraste man kan göra, fortsätter Joakim Paasikivi.

Han säger också att Rysslands mål inte har förändrats. Enligt Joakim Paasikivi har Ryssland ställt in siktet på att erövra en sammanhängande landbrygga till Krim.

– Enligt vad de själva har sagt kommer de öka sin offensiv och sina ansträngningar i Donbassområdet, inklusive hamnstaden Mariopol och Cherson, säger han.

Nya attacker skapar extra rädsla och uppmärksamhet

Att de har svårt att avancera på marken innebär inte heller att de kommer sluta sina flyganfall, eftersom de fortfarande har ett intresse av att slå ut militära mål samt förhindra införseln av materiel.

En bränsledepå träffades i norra delen av Lviv.

Bara ett dygn efter det ryska uttalandet kommer nya rapporter om kraftiga explosioner i Lviv, i västra Ukraina, som hittills varit relativt förskonat från anfall.

Flera personer har skadats och stadens borgmästare Andriy Sadovyi varnar för fler angrepp.

Joakim Paasikivi säger att han i nuläget inte kan kommentera varför Ryssland attackerat Lviv på lördagen, men att det med stor sannolikhet betyder att de antingen vill terrorisera civilbefolkningen eller komma åt militära mål.

– Det har varit en relativt fredad stad och det här skapar extra rädsla och uppmärksamhet, säger Joakim Paasikivi.