EU-högern väljer mellan Stubb och Weber

Bryssel, TT:s korrespondent

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2018-11-08

Alexander Stubb och Manfred Weber gör upp om vem som ska bli Europahögerns toppkandidat i EU-valet i vår.

I Helsingfors ska Europas kristdemokrater och konservativa välja om de föredrar Alexander Stubb eller Manfred Weber som toppkandidat inför nästa års EU-val.

Kanske avgör de samtidigt vem som blir nästa ordförande i EU-kommissionen.

Kampen mellan 50-årige finländaren Stubb och 46-årige tysken Weber avgörs på den kongress som Europeiska folkpartiet – EPP – har samlats till sedan i går.

Huvuduppgift är att utse "spitzenkandidat" – det tyska ord som blivit den vedertagna beteckningen för en partigrupps främsta affischnamn i kommande EU-val. Eftersom EPP är EU-parlamentets klart största partigrupp och väntas bli det även efter valet den 23–26 maj 2019 så blir dagens omröstning ännu viktigare. EU-parlamentet anser nämligen att EU-kommissionens ordförande måste hämtas från någon av de personer som förts fram som "spitzenkandidat" av sin partigrupp – och då hamnar av naturliga skäl det största partiets kandidat i vinnarhålet.

Rejäl seger?

Weber är en mer traditionell konservativ, tillhörande bayerska CSU. Han är storfavorit i dagens omröstning och hoppas själv på en rejäl seger, gärna med minst tre fjärdedelar av rösterna.

Stubb utmanar dock med ett mer liberalt program och har främst stöd bland övriga nordbor.

Skeptisk Kristersson

M-ledaren Ulf Kristersson är samtidigt skeptisk till systemet och föredrar om EU:s stats- och regeringschefer i stället kan utse nästa kommissionsordförande utan att bry sig om vem som är "spitzenkandidat" eller inte.

– Det var det första jag sade till Alexander: Vi kommer gärna att stå bakom dig men vi tycker inte att det här i grund och botten är rätt sätt att utse ledare i EU, sade Kristersson till TT när EPP-ledarna möttes i Bryssel i mitten av oktober.

Dagens omröstning beräknas vara klar vid lunchtid.

Följ ämnen i artikeln