Tusentals barn går inte i skolan

TT TT

Publicerad 2018-12-03

Tusentals barn i Sverige har hamnat utanför skolsystemet och har mycket hög frånvaro. Arkivbild.

Tusentals barn i Sverige går inte i skolan som de ska. Minst 5 500 barn var frånvarande mer än halva höstterminen förra året, visar en kartläggning som TV4:s ”Kalla fakta” gjort.

Gemensamt för de hemmasittande barnen är att de behöver extra stöd i skolan. Exempelvis handlar det om barn med lättare form av autism eller adhd, barn som har svårt för stökiga miljöer. Som åttaårige Harry i Göteborg. Han testade att gå i en vanlig klass, men det gick inte.

– Allteftersom tiden gick såg jag att han upplevde stora stressreaktioner och han blev utåtagerande, säger hans mamma Karin Kock till "Kalla fakta".

I väntan på en anpassad skolplats har han inte varit i skolan på sex månader.

"Kalla fakta" visar med hjälp av Statistiska centralbyrån (SCB) att 5 500 svenska barn kan klassas som hemmasittare, vilket motsvarar ett barn i varje grundskola i Sverige.

Enligt "Kalla fakta" är problemet delvis att många skolor och kommuner tolkar 2011 års skollag som att barn med särskilda behov ska gå i vanliga klasser.

– Det finns ingen kunskap i skolan om den här barngruppen. Om den finns är det hos individuella lärare och specialpedagoger. Men det är inget man kan räkna med, säger Christopher Gillberg, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i tv-programmet.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson kallar siffran "skrämmande hög" och ser det som ett misslyckande för både myndigheten och kommunerna.

Programmet sänds i TV4 klockan 20 på måndagen.