Anhölls för mordförsök – ute timmar senare

TT

Publicerad 2018-03-09

Mannen kunde gripas av polisen i lägenheten efter att kvinnan slagit larm. Hon uppger att han slagit henne under ett års tid. Arkivbild.

En man greps misstänkt för att ha försökt mörda sin flickvän. Men redan dagen efter var han på fri fot – och återvände till lägenheten där han greps på nytt.

Kvinnojoursorganisationen Unizon varnar för att sådana situationer kan leda till att kvinnor dör.

Det misstänkta våldsdådet på Södermalm i Stockholm skedde i onsdags kväll i en lägenhet.

– Vi kallades till en plats med anledning av ett bråk om att han höll på att slå sig in genom dörren, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen på Södermalm.

"Pågått under ett år"

Mannens flickvän, som är i 35-årsåldern, hade blivit så svårt slagen att polisen valde att upprätta en anmälan om försök till mord.

– Sedan framkom det att det pågått under ett års tid, säger polisbefälet.

Den jämngamle mannen blev anhållen av en åklagare senare på kvällen. Men redan klockan 15.49 på torsdagen var mannen frisläppt, uppger jourhavande förundersökningsledare på Södermalm för TT.

Inte långt senare under kvällen greps han på nytt – tillbaka i samma fastighet.

– Jag hörde på polisradion att man larmade ut ett jobb om att mannen var tillbaka på samma adress och då skyndade patruller dit, säger Viktor Adolphson.

Stor frustration

Som tur var fanns inte kvinnan där. Mannen greps för andra brott, bland annat grov stöld och skadegörelse, och under torsdagsnatten fick han vara kvar på polisstationen för att nyktra till.

Viktor Adolphson känner stor frustration över att mannen inte fortsatt var frihetsberövad och beskriver polisens jobb som "att försöka ro uppför ett vattenfall". Han menar att kvinnans berättelse borde betraktas som minst grov misshandel.

– Tyvärr är det ett ganska vanligt problem, men man blir ju lite frustrerad. Han ska ju sitta frihetsberövad tills utredningen är slutförd, säger Adolphson.

– Jag menar inte att åklagare slentrianmässigt ska häkta, men i det här fallet kändes det som att det fanns väldigt goda förutsättningar.

"Fanns skäl till det"

Under fredagen stärktes misstankarna mot mannen och han begärdes häktad. Våldet rubriceras numera som misshandel.

Men trots det grova våld som polisen vittnar om och att mannen försökt söka upp kvinnan igen anser den ansvariga åklagaren Marina Chriakova att rubriceringen inte "är helt hundra".

– Man kan justera både neråt och uppåt, säger hon.

TT: När han släpptes, såg man inte någon risk i att han kunde komma tillbaka och slå sin flickvän igen?

– Jag kan inte gå in på det. Det finns nämligen skäl till varför han blev släppt men de uppgifterna kan jag inte gå in på.

– Det finns alltid en risk att det blir så här men vi kan inte hålla personerna om vi inte har skäl för det, och då hade jag inte skäl, säger Marina Chirakova.

"Blir riktigt farligt"

Olga Persson, generalsekreterare för paraplyorganisationen Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, menar att sådana här situationer lika gärna kan sluta med att kvinnan dör.

– Den tidsperioden då en kvinna väljer att ringa polisen eller ta kontakt med socialtjänsten, just den tidsperioden då hon väljer att bryta tystnaden, det är då det kan bli riktigt farligt för henne, säger hon.

Åklagare måste se varningssignalerna och för det behövs kunskap, prioritering och resurser, anser hon.

– Man ska häkta om det förekommer risk för fortsatt våld eller om förövaren anses kunna försvåra eller förhindra utredningen, och när det handlar om mäns våld mot kvinnor i nära relationer är det precis vad som händer.

– Vi har en av världens bästa kvinnofridslagstiftningar, jag tror verkligen den kan användas i sin befintliga form men då måste människor göra vad de är utsatta att göra, säger Olga Persson.