Medvetslös man hittades under vattenytan − förd till sjukhus

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2018-07-15

En man i 85-årsåldern är förd till sjukhus efter en drunkningsolycka i södra Skåne. Mannen var inte vid medvetande.

− Det såg inte bra ut, säger Magnus Fogelberg, yttre befäl, vid räddningstjänsten.

Polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård samt räddningshelikopter från Sjöräddningen larmades till Löderups strandbad i södra Skåne på lördagen efter ett drunkningslarm.

En 85-årig man hade varit ute och badat med en anhörig när han plötsligt försvann under vattenytan. Kvinnan försökte hjälpa honom upp men fick då själv svårt att hålla sig ovanför vattenytan. De två personerna fick hjälp upp ur vattnet av allmänheten på stranden samtidigt som räddningstjänsten anlände till platsen.

– Han var uppe ur vattnet när vi kom fram men var inte vid medvetande. Vi påbörjade hjärt- och lungräddning och ambulansen kom fram några minuter senare, säger Magnus Fogelberg vid räddningstjänsten.

Mannen fördes medvetslös till sjukhus med ambulans tillsammans med sina anhöriga.

– Det såg inte så bra ut, säger Magnus Fogelberg.

Hyllar ingripande från badande

Polisen hyllar på sin hemsida de personer som hjälpte kvinnan och mannen upp ur vattnet. En ung man ska ha varit särskilt delaktig och hjälpt mannen och kvinnan till land med hjälp av sin surfbräda.

Polisen vill nu komma i kontakt med mannen.

– Vi vill prata med honom för att rikta ett tack till honom som medmänniska men också höra hur han mår, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Fick skingra nyfikna på stranden

Men det fanns också folk på stranden som inte betedde sig lika väl. Stranden var knökfull när de två personerna kom upp ur vattnet. Flera personer samlades vid räddningsinsatsen för att titta på – även föräldrar med sina barn.

– Det finns vissa saker som man inte alltid borde se även som yngre, säger Rickard Lundqvist.

Polisen fick skingra folkskaran för att räddningstjänsten skulle få plats att utföra sitt arbete och ställde upp bilar för att skymma sikten.

− Vi ställde dem där för att skydda mannens integritet. Det fanns flera som filmade eller fotade under insatsen, säger Rickard Lundqvist och fortsätter:

– Det är inte förbjudet att filma på allmän plats men det finns andra etiska regler som handlar om vad som är ok och inte.

Följ ämnen i artikeln