Anklagas för sexism efter mejlet: ”Färre hudytor efter MeToo”

Uppdaterad 2018-05-04 | Publicerad 2018-05-03

I ett nyhetsbrev från företaget Byggutbildarna Rune Johansson AB fanns en formulering om kvinnor som fick många att reagera. Men företaget slår ifrån sig kritiken.

– Jag är helt otroligt förvånad. Det här är en överkänslighet jag inte hade kunnat drömma om, säger en av grundarna Rune Johansson, 73.

När Sofia von Hebel öppnade mejlutskicket från ”Byggutbildarna Rune Johansson AB”, ett utbildningsföretag inom byggbranschen, hajade hon till. Anledningen var en formulering i slutet av första stycket av nyhetsbrevet:

Samtidigt ska ju, enligt vissa källor, livssaften börja rinna till, understödd av mer bar hud på alla kvinnor. Men av någon anledning uteblir denna känsla numera. Kanske på grund av årtalet i passet och färre hudytor på grund av metoo”, stod det i mejlet som handlade om vårkänslor.

Rune Johansson, 73.

– Det är så plumpt formulerat. Hänvisningen till MeToo-kampanjen i detta sammanhanget gör det ännu värre. Man har inte riktigt förstått vad det går ut på, och det gör mig ledsen. Jag blev väldigt glad när kampanjen kom och att den blev så ögonöppnande – det är så tråkigt att man hänvisar till den på detta sätt, säger Sofia von Hebel.

Som byggnadsingenjör är hon själv verksam i branschen.

– Man känner sig helt utesluten som kvinna när sånt här uttrycks. Det känns olustigt, det här är utbildare som jag använt mig av och som är ansedda i branschen, och så uttrycks det så här klumpigt i ett massutskick. Är detta åsikter de har? De har säkert inte tänkt sig för, men någon borde ha reagerat innan det skickades ut.

Sofia mejlade Byggutbildarna och pekade på formuleringen. Företaget gjorde ett nytt mejlutskick där stycket hade strukits.

– Jag antar att de har fått många kommentarer. Jag hoppas och tror att Byggutbildarna lär sig av detta, och förstår varför reaktionen blir så stark, säger hon och fortsätter:

– Jag har jobbat i branschen sedan 1999, det är väl därför man börjar bli trött på det här, att det är ett steg framåt och två tillbaka. Men jag tror på att följa upp och markera.

Grundaren: ”Många män tycker det är trevligt med lättklätt”

På Byggutbildarnas Facebooksida har flera upprörda personer hört av sig som menar att mejlet är sexistiskt och kränkande mot kvinnor: ”Och folk undrar varför jag ibland vill ut från byggbranschen? Pga såna som den som skrev ert ’nyhetsbrev’”, skriver en person.

Rune Johansson, som är en av grundarna till utbildningsföretaget, kan inte förstå kritiken.

– Jag är helt otroligt förvånad. Det är ett kåseri. Det här är en överkänslighet jag inte hade kunnat drömma om, säger han och fortsätter:

– Det syftar till, som förr alltid har varit ganska känt, att under våren så börjar känslor komma från båda hållen och då kommer växtlighet och då kan kärlek börja. Sen är det kanske så här med MeToo att många är mer försiktiga med att vara lättklädda när det är varmt. Men jag vet inte riktigt, det är ju ett kåseri som sagt.

Vissa har reagerat på meningen om MeToo och menar att man förringar den kampen, vad säger du om det?

– Ja, men jag kan tänka mig det. Men jag vet inte om jag är fel ute men jag har fått en liten känsla av att man är mer försiktig med urringningar och lättklätt. Jag vet inte om den känslan stämmer eller om det är en tillfällighet.

Meningen anses vara objektifierande av kvinnor, vad är dina tankar om det?

– Jo, det kan man säga. Men det är väldigt många män som tycker att det är ganska trevligt att se kvinnor mer lättklädda på sommaren än på vintern – utan att det för den delen är en objektifiering.

Det är kollegorna som har tagit bort formuleringen och bett om ursäkt för den, hävdar Rune Johansson.

– Det skrev de när det började komma in kritik från håll. Jag kan säga så här, jag är otroligt förvånad om det är en olämplig formulering. Då är det nästan en sexuell trakassering att se hud överhuvudtaget och uppskatta en snyggt klädd kvinna.

Följ ämnen i artikeln