Unik granskning: 112 pojkar och män dömda för gruppvåldtäkt

Uppdaterad 2019-10-21 | Publicerad 2018-05-07

Aftonbladets unika granskning av 112 pojkar och män dömda för gruppvåldtäkt avslöjar att antalet domar mer än fördubblats på fyra år.

  • Våldtäktsmännen var oftast unga, och påverkade.
  • De kände sitt offer.
  • De flesta, 82 av 112, är födda i länder utanför Europa.

Gruppvåldtäkter är brotten som får stor uppmärksamhet och väcker starka upprörda känslor, men som det saknas fakta om.

Vår bild går på tvärs med föreställningen om våldsamma överfall av främlingar på ödsliga platser.

I bara fem fall handlade det om rena överfall, avslöjar vår granskning av 58 lagakraftvunna våldtäktsdomar sedan juli 2012 där minst två förövare pekats ut.

Brottet är inte vanligt jämfört med andra sexualbrott: 29 av 286 våldtäktsdömda under 2016 fälldes för gruppvåldtäkt.

Påstår det var frivilligt

Vi vet efter vår genomgång att gruppvåldtäkterna till stor del begicks inomhus av påverkade tonåringar som var skolkamrater, chattade på Facebook, gick på samma fester eller hade lärt känna varandra timmarna före brottet.

Varannat offer kände sedan tidigare minst en av killarna som våldtog. Offret litade på sin förövare.

Efteråt påstod de flesta av de dömda pojkarna och männen att det varit frivilliga samlag – och i många fall att det var offret som föreslagit sex, varit aktiv.

“Hon sa att hon ville ha sex med oss båda och drog ner mina byxor”, hävdar en 18-åring som våldtog en skolkamrat efter att de delat en flaska vodka.

Mår mycket dåligt

Många av gruppvåldtäktsoffren mår mycket dåligt vid rättegången flera månader senare, visar vår granskning. De har utsatts för hot och hat, de har mardrömmar, skolproblem, självskadebeteenden.

En flicka tar sitt liv före rättegången, när förundersökningen tillfälligt lagts ner. Hon är självdestruktiv efter gruppvåldtäkten och skriver i en uppsats 13 dagar före självmordet:

“Det spred sig fort. Killarna har påstått att jag gjorde vad de ville bara jag fick alkohol i kroppen.”

  • Sju av tio förövare var mellan 15 och 20 år
  • Offrens medianålder var bara 15 år
  • I några fall var både förövare och offer under 15 år

Unga som våldtar ännu yngre

Vi har under tre månader granskat 58 domar som fallit sedan juli 2012, läst förundersökningar, personutredningar och rättspsykiatriska utlåtanden och systematiskt jämfört omständigheter kring brotten.

Den dominerande bilden vi ser är unga som våldtar ännu yngre.

Vår granskning visar att bara 14 gärningsmän är 30 år eller äldre. I ett ovanligt fall blir en 48-årig kvinna våldtagen av två 18-åringar som ska skjutsa hem henne på moped.

  • Vartannat offer kände minst en av gärningsmännen
  • 40 av 56 gruppvåldtäkter skedde inomhus, eller i bil och husvagn
  • 16 brott skedde utomhus, i parker och skogsgläntor
  • (De 58 domarna gäller 56 brottstillfällen)

Fördubblades på fyra år

Antalet gruppvåldtäktsdomar mer än fördubblades på fyra år, visar granskningen.

En bidragande orsak kan vara lagändringen 2013, där begreppet ”hjälplöst tillstånd” ersattes med det vidare begreppet ”särskilt utsatt situation”.

Efter 2013 slår 20 domar fast att offret var i en ”särskilt utsatt situation” – de sov, var kraftigt berusade, kände allvarlig rädsla eller var i numerärt underläge.

– Det är lättare att få någon fälld i dag. Det krävdes ganska mycket för att man skulle vara i ett hjälplöst tillstånd, säger Nils Petter Ekdahl, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Ändå meddelas bara en fällande gruppvåldtäktsdom i månaden i Sverige, i genomsnitt. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, säger:

– Frågan är om det är sällsynt med gruppvåldtäkter eller om polisen är dålig på att klara upp dem.

  • 2013 föll sex våldtäktsdomar (med elva dömda) som handlade om gruppvåldtäkt.
  • 2017 föll 14 våldtäktsdomar (med 29 dömda) om gruppvåldtäkt. I sju var offret enligt domstolen i en "särskilt utsatt situation".
  • Bara i två av tio domar före lagändringen 1 juli 2013 var offret enligt rätten i ett ”hjälplöst tillstånd”.

Typiska fall i granskningen

Två gruppvåldtäkter i vår granskning ägde rum 9 och 10 juni förra året.

  1. En 15-årig och en 16-årig pojke får besök av en 16-årig flicka i Stockholm. Hennes väninna har sagt att de är “bra killar”. De dricker vin och vodka hemma. Pojkarna börjar ta på hennes kropp, tar hennes telefon och plånbok och tvingar henne att följa med ut. Våldtäkterna filmas.
    – Vi skulle göra en porrvideo, säger en av pojkarna i polisförhör.
  2. En 17-årig flicka stämmer träff med två jämnåriga killar vid en skola i Eksjö. Flickan har besökt en av pojkarna tidigare, tycker att han “verkar snäll”. De sätter sig vid en idrottsplats och delar en flaska sprit. Tre förbipasserande pojkar hör skrik och ringer polis.
    – Hon sa att det gjorde ont men hon sa inte nej, säger den dömde 18-åringen som vi intervjuat på anstalten.

De fyra unga våldtäktsmännen i exemplen är typiska i vår granskning: de känner sitt offer, är berusade av alkohol och/eller cannabis, påstår att samlagen var frivilliga.

De saknar stabila relationer till föräldrar eller andra vuxna. Pojkarna har kontakt med socialtjänst och polis, det finns misstänkta drogproblem, en har slängts ut från skolan för att han är våldsam.

Andelen utlandsfödda dömda gärningsmän är mycket hög i vår granskning – 82 av 112 är födda i ett land utanför Europa.

Gruppvåldtäkten i det första exemplet begicks av en pojke född i Sverige av svenskfödda föräldrar och en annan svenskfödd pojke med en förälder född i USA, och en i Bosnien-Hercegovina.

Brottet i Eksjö begicks av två pojkar födda i Afghanistan.

Gärningsmännen är ofta utlandsfödda

Andelen utlandsfödda dömda gärningsmän är mycket hög i vår granskning – 82 av 112 är födda i ett land utanför Europa.

Ingen vi talat med – kriminologer, jurister, psykologer, forskare – är förvånad över uppgiften:

Christian Diesen, professor i straffrätt som forskat om våldtäktsdomar:

– Tröskeln till övergrepp kan vara lägre för en utlandsfödd, ett kvinnoförakt man bär med sig och som stöttas upp i ett kompisgäng som tolkar kvinnor som sexuellt tillgängliga när de rör sig ute.

Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi:

– Jag ifrågasätter inte att det är en tydlig överrepresentation. Att det finns kulturella skillnader utesluter jag inte. Men hur mycket spelar det in? Det är nog mycket få kulturer som tillåter den typen av beteende.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi som forskat om invandrares överrepresentation i brottslighet:

– Det finns en faktisk överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken och det beror i huvudsak på de förhållanden de lever under i Sverige, som klassförhållanden. En ytterligare faktor som kan förklara en liten del av den överrepresentation som finns är att de diskrimineras på olika sätt av rättssystemet och man kan inte utesluta att polisen är mer benägen att utreda brotten.

  • 27 av 112 dömda förövare är födda i Sverige, varav 13 av två svenskfödda föräldrar. 82 är födda utanför Europa.
  • Vanligaste medborgarskap är: Sverige (41), Afghanistan (25), Irak (9) och Somalia (7).

Att komma från en kultur där det inte går att tala om sex är en riskfaktor, menar Mia Jörgensen, psykolog på ungdomshemmet Bärby där unga sexualbrottslingar får behandling.

– Det kan ha betydelse att man inte är van att hantera sin sexualitet. Jag tänker att det är viktigt för varje människa att veta: hur har jag en sund sexualitet? Hur hanterar jag mitt sexuella påslag?

Socionomen Annika Wassberg arbetar sedan 23 år med barn och unga som begår sexuella övergrepp. Hon säger att professionella måste hitta sätt att möta unga män uppvuxna i mansdominerade kulturer.

– Att bara samtala om svenska värderingar som “flickor bestämmer själva över sina kroppar och har rätt att vara lika sexuella som pojkar” har sannolikt ingen effekt.

– Just nu känns det som att samhället överger dem. Som om vi när de anländer till Sverige sätter en pistkarta i deras händer och puttar dem utför den svarta pisten. “Så, varsågod, här får du lite information om hur vi i Sverige tänker kring jämlikhet och demokrati. Ut och gör rätt!”

Förvriden syn på sexualitet

Många av killarna i vår granskning har en förvriden syn på sexualitet, ser vi av uttalanden i domar och förundersökningar. De bagatelliserar att deras offer gråter, är berusade intill medvetslöshet. Några uttrycker sig pornografiskt.

“Hon ville säkert ha sex för hon hade druckit för mycket”, säger en 18-årig kille som i grupp våldtog en kvinna han lovat köra hem.

"Hon är tjock, ful och värsta horan. Hon har haft sex med alla mina vänner”, säger en 16-åring som våldtog en berusad 13-årig flicka tillsammans med sin lillebror.

Fotnot: I 15 av de 58 domarna i vår granskning fälldes bara en våldtäktsman. I de fallen fanns minderåriga gärningsmän som inte var straffmyndiga, eller okända förövare som inte kunnat gripas. Sällan dömdes fler än två gärningsmän. Bara i åtta fall dömdes tre gärningsmän, och i ett fall straffades fem.

I materialet ingår 58 domar om 56 gruppvåldtäkter. Tre gruppvåldtäkter har delats upp på två domar vardera. En dom gäller två gruppvåldtäkter.