Rymdfärden kan flyttas fram – igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-03

Spricka i bränsletanken hotar stoppa Discovery

Rymdfärjan Discoverys rymdfärd är åter hotad.

Nasas ingenjörer har hittat en 13 cm lång spricka i isoleringsskummet kring den stora externa bränsletanken, meddelade den amerikanska rymdflygstyrelsen på måndagen.

SEG START Rymdfärjan Discoverys rymdfärd kan flyttas fram – igen.

Upptäckten kommer efter det att Nasa två gånger under den gångna helgen tvingats att stoppa uppskjutningen från Kennedy Space Center i östra Florida på grund av ovädersmoln.

Tjänstemän sade att det ännu är oklart hur sprickan påverkar den planerade avfärden på tisdagen.

Rymdfärjan Columbia slets sönder den 1 februari 2003 eftersom heta gaser trängde in genom den skadade värmeskölden på en av vingarna. Skölden hade skadats av just isoleringsskum som skakats loss från den externa bränsletanken när rymdfärjan startade.

Även vid Discoverys färd förra året slets delar loss och astronauterna tvingades genomföra reparationer i rymden.

Lagt ut 9,3 miljarder kronor

De sju astronauterna ska föra proviant och material till rymdstationen ISS, men det stora syftet med rymdfärden är att bevisa att säkerhetsproblemen har övervunnits. Nasas rymdfärjeprogram kräver en framgång och en lyckad rymdfärd. En ny olycka, anser bedömare, skulle göra att programmet avslutas i förtid och den 100 miljarder dyra rymdstationen skulle inte bli färdigbyggd.

De senaste tre åren har Nasa lagt ut motsvarande 9,3 miljarder kronor på att förbättra säkerheten och lösa problemet med utfyllnadsmaterial som lossnar.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln